Belföld

Megakadályozhatja a Kúria, hogy parkolót építsenek a balatonföldvári szabadstrandra

A Kúriához fordult az alapvető jogok biztosa a balatonföldvári kikötőbővítés ügyében. A projekthez kapcsolódik egy közösségi célú épület és parkolók létesítése, valamint a kikötőhöz vezető út kialakítása. A város egyik új parkolója már el is készült, egy korábbi zöldterületet betonoztak le, de az igazsághoz tartozik, hogy nem volt komolyabb fakivágás a területen, csak néhány fát fűrészeltek ki az autók miatt.

Az önkormányzat a kikötőbővítésre hivatkozva a Balaton partjától néhány méterre is szeretne egy parkolót, illetve egy kikötőhöz vezető utat. A tervek megvalósításához az önkormányzat alövezet néven egy teljesen új területfelhasználási egységet vezetett be. Ez lehetőséget teremtene, hogy közérdekre hivatkozva, a vitorláskikötő bővítésének ürügyén a kikötőbe beengedjék az autókat, és a szabadstrand egy részére parkolót építenének. Az önkormányzat szerint a módosítás célja a balatonföldvári vitorláskikötő közúti kapcsolatának biztosítása volt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az alapvető jogok biztosa, Székely László viszont megállapította, hogy egyrészt a földvári önkormányzat a helyi építési szabályzat módosítása során túllépte az építési törvény által biztosított jogalkotói felhatalmazását, másfelől a módosítás magasabb szintű jogszabályokba ütközik. Székely ezért kezdeményezte, hogy a Kúria vizsgálja felül a földvári önkormányzat helyi építési szabályzatának más jogszabállyal való összhangját és semmisítse meg az indítványban támadott jogszabályhelyeket.

A helyi önkormányzat 2017 márciusában vásárolta meg a balatonföldvári kikötő egy részét a BAHART-tól: a 2230 négyzetméteres területet 8 millió forintért vette meg, vagyis 3587 forintos négyzetméteráron.

A polgármester szerint nem igazi a strand, nem baj, ha parkoló lesz belőle
Holovits Huba békés ember, nem perel, és egyébként is vannak csúnyább módszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik