Belföld

Balla Irma–gyilkosság: tényleges életfogytiglant kért D. Lajosra az ügyész

Közel tizenkét év után a végjátékhoz érkezett a Nyíregyházi Törvényszéken a Balla Irma–ügy. A volt debreceni képviselő feltételezett gyilkosát, D. Lajost nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták meg.

A vád szerint D. Lajos a képviselő szomszédjában zajló építkezésen dolgozott segédmunkásként.  2007 április 6-án este a környéken ólálkodott, amikor elhatározta, hogy pénzt szerez az egyedül élő asszonytól. Megbontotta a kerítést, majd bemászott az udvarra. Kezébe vett egy feszítővasat és besurrant a házba. A motoszkálásra a nő felült az ágyban. D. Lajos ekkor rátámadt és agyonverte a kezében lévő feszítővassal. Az orvosszakértők szerint Balla Irma halálát gégesérülés okozta, mert D. Lajos leszorította az alkarjával a nyakát.

D. Lajos az eljárás során többször is beismerte a brutális emberölést, de mindig visszavonta a vallomását. A bíróság ma befejezetté nyilvánította a bizonyítási eljárást, és sor került az ügyész, majd az ügyvéd perbeszédére is.

D. Lajos az utolsó szó jogán csatlakozott az ügyvédjéhez és a felmentését kérte, mondván, hogy nem ő követte el a gyilkosságot. Az ügyészt azonban ez nem igen hatotta meg. Perbeszéde végén tényleges életfogytiglant kért a férfira, hogy élete végéig börtönben legyen. 

Az ügyben eredetileg Debrecenben emeltek vádat 2008-ban, ahol a sértett fiát Schönstein Sándort gyanúsították azzal, hogy 2007-ben megölte az édesanyját. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A Debreceni Törvényszék az ismételten lefolytatott bizonyítási eljárás alapján 2012-ben felmentette Balla Irma fiát. Ezt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla 2013-ban helybenhagyta.

D. Lajossal szemben 2015 ben emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki 2015 decemberében.  A törvényszék az ügyben eddig 15 tárgyalási napot tartott, melynek során több tanút, s mintegy 10 szakértőt hallgattak meg, többek között genetikus, pszichológus, orvos szakértőket. Közel 12 évvel a gyilkosság után végéhez érkezett a bizonyítási eljárás. A bíró január 31-én hirdet ítéletet.

Ma Magyarországon 57 jogerős és 3 nem jogerős tényleges életfogytiglanra ítélt fogvatartott tölti szabadságvesztés büntetését. Az életfogytiglanra ítélt kegyetlen gyilkosok és bűnözők az úgynevezett HSR (hosszúidejű speciális rezsim) körleten vannak elhelyezve egy vagy kétszemélyes zárkában.

Mivel rendkívül szigorú felügyelet mellett telnek a napjaik, ezért általában olyan munkákat bíznak csak rájuk, amiket a zárkán belül is nyugodtan el lehet végezni. Kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak. Ha ügyészi indítvánnyal egyező döntést hoz a bíró, akkor ez a sors vár majd D. Lajosra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik