Belföld

Tíz évig működhet a Gundel-menza a Miniszterelnökségen

Múlt héten tudta meg a hvg.hu, a Gundel kapta a megbízást, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse. Az étterem megerősítette az információt, további részleteket azonban nem árult el.

A 24.hu megszerezte a szerződést, amelyből további részletek derülnek ki.

A miniszterelnökségi menza ügye először azért vetett hullámokat, mert sokan azt hitték, igazi luxusétkezde nyílik a Karmelita Kolostorban, ám a Miniszterelnökség az étlap fotójával cáfolta ezt a változatot. Ezután az lett a fő kérdés, miként lehet ilyen olcsó a menza, és ez miért éri meg a Gundelnek.

A népharag olyan nagyra nőtt, hogy átmenetileg TripAdvisoron és Facebookon is lekapcsolták az értékelés lehetőségét. A „Beteg voltam és meglátogattatok” nevű civil kezdeményezés pedig nyílt levélben kérte a Gundelt, hogy főzzön magyar kórházakra is, ha ilyen olcsón ki tudja hozni az ételeket.

A cateringben van a nagy üzlet

A menza maga is vállalható, nem bukunk rajta, de hogy mennyit lehet keresni vele, az üzleti titok. A Gundel számára a profit a rendezvénycateringen van. Ha csak a menzára írták volna ki a pályázatot, nem indultunk volna el rajta

– állította nekünk adott exkluzív interjújában Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője.

„Az én döntésem volt, hogy milyen árakon üzemeltetjük a miniszterelnöki menzát”
Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője elmondja, miért lehet tizedannyiért Somlóit árulni a Karmelita kolostorban, mint a városligeti étteremben. Interjú.

Ezzel Knoll megerősítette azt az elképzelést, hogy a menza üzemeltetése önmagában nem lenne túl profitábilis, viszont a protokollrendezvényeken nyújtott cateringszolgáltatás nagy üzlet lehet.

Peter Knoll Fotó: Bielik István / 24.hu

Érdekesség, hogy a cateringszerződések még nem készültek el, tehát valamennyire vakon ugrott a Gundel a miniszterelnökségi menza üzemeltetésébe. Ez azért is bátor húzás, mert a nagy múltú étterem az egyik legrosszabb éve után kötött szerződést: a Gundel Kft. mérlegében a 2017-es számok nem mutatnak valami fényesen. A mérlegadatok szerint 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 109 milliós veszteséggel zárták az évet, amit korábban csak 2014-ben múltak alul. Akkor 132 milliós mínusszal zártak.

2 millió bérleti díj, 400 ezer rezsi

A birtokunkba került szerződésből kiderül, hogy azt a Gundel a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kötötte, amelynek ügyvezetője az a Gyutai Csaba, akinek korábban már voltak zűrös ügyei a Várban, ezért ki is rúgták a Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. éléről 2017-ben.

Gyutai olyannyira nem esett ki a pixisből, hogy az Orbán Ráhel felségterületeként emlegetett Magyar Turisztikai ügynökségnek is segít havi 300 ezer forintért: a Budai Vár Turisztikai Stratégiájának elkészítését segítő tanácsadó testületnek szolgál tanácsokkal.

A szerződés értelmében a Gundel négy helyiséget bérel:

  • egy 217 négyzetméteres „bázis konyhát”, ahhoz kapcsolódó raktárakkal, dolgozói helyiségekkel,
  • egy napi 300 adag étel kiadására alkalmas dolgozói éttermet, ami 225 négyzetméter alapterületű,
  • a 120 négyzetméteres miniszterelnökségi konyhát,
  • illetve egy rendezvény tálalókonyha megnevezésű 107 négyzetméteres épületrészt.

Más, kisebb helyiségekkel együtt 691 négyzetmétert bérel a Gundel, mindezért havonta 2 millió forint + áfát fizet, ami piaci forrásaink szerint „korrekt”, „életszerű” ár.

A bérleti díjat minden év január elsején a KSH inflációs indexének előző évre közzétett adata alapján módosíthatják. Defláció esetén viszont nem lesz olcsóbb a bérlemény. Ez szintén olyan pont, amely nem ad kibúvót a Gundelnek, hosszú távon sem lesz olcsóbb a terület bérlése.

A Gundel ezen felül 400 ezer forint plusz áfát fizet a rezsiért havonta átalányként.

5+5 év

A fenti számok tükrében jól elképzelhető, hogy a cateringen akar kaszálni a Gundel, nem a 260 forintos somlói galuskán vagy a 300 forintos csülkös bablevesen.

Látatlanban is nagy bevételre számíthatnak, mert öt évre szerződtek a Várgondnoksággal. És ez még egyszer öt évre meghosszabbítható, amennyiben ezt kérvényezi a Gundel, és a Miniszterelnökségnek sincs kifogása a folytatás ellen.

Világos, hogy egy cég jelentős profitra számít, ha öt évre ír alá. Főleg annak fényében, hogy jelentős mínusszal zárt tavaly, tehát aligha ugorna felelőtlenül fejest egy nagy kockázatokat rejtő megállapodásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik