Belföld

Tízszeres volt a túljelentkezés az ingyen vonatbérletre

Több mint tízszeres volt a túljelentkezés az ingyenes InterRail-bérletprogram most zárult második fordulójában, a 276 magyar helyre közel háromezren jelentkeztek. Ez az arány kiugróan magas a környező, kelet-európai országok adatainak ismeretében

– ismertette a számokat Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő szombati sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi volt az a képviselő, aki először hívta meg Brüsszelbe azt a két német aktivistát, akik az InterRail-programmal előálltak. A programot felkarolta Manfred Weber néppárti elnök, és Navracsics Tibor biztos is: a német aktivisták ötletéből valóság lett, és az Unió egyre több forrást biztosít arra, hogy 18 évesen ingyen vonatjegyhez juthassanak a fiatalok.

Most ott tartunk, hogy 700 millió eurót, azaz nagyjából 220 milliárd forintot szánna a tervre az EU a következő költségvetési ciklusban.

18 éves vagy és ingyen utaznál? Az EU-nak lesz erre 100 millió eurója évente
Két német aktivista, egy szocialista EP-képviselő, egy fideszes uniós biztos és egy néppárti frakcióvezető kell hozzá – mi az? Egy program, hogy európai identitásukat kereshessék az európai fiatalok, ingyen vonatjeggyel a zsebükben.

Ujhelyi elmondta sajtótájékoztatóján azt is,  hogy a következő hetekben újabb 14500 ingyenes vonatbérletet osztanak szét, köztük a magyar fiataloknak járó jegyeket is. A képviselő szerint az InterRail-program sikerét bizonyítja, hogy a tavaly lebonyolított első két fordulóban összesen több mint 180000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre.

Az MSZP-s politikus azt is elmondta, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó népszerűsíteni az ingyenes InterRail-bérletet – a hazai reklámozását Ujhelyi saját költségén vállalta –, és válaszra sem méltatták azon javaslatát, amelyben kiszélesítené az európai programot és államilag finanszírozná minden magyar 18 évesnek az ingyenes bérlet odaajándékozását.

A magyar kormány nem hajlandó évek óta rákapcsolódni erre a programra. Ha minden magyar 18 éves fiatalnak az adott évben megadnánk ezt a bérletet, az alig kerülne többe évi 9 milliárd forintnál. Ez az összeg mindössze egyötöde annak, amit tavaly kormányzati kommunikációra, többek között az Európai Unió elleni propaganda-harcra költöttek

– fogalmazott az MSZP európai parlamenti politikusa, aki nekünk elmondva azt is nehezményezte, hogy az MTI sem volt hajlandó beszámolni szombati sajtótájékoztatójáról, amely a programról szólt.

Kiemelt kép: Roberto Moiola / Robert Harding Premium / 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik