Belföld
Hungarian Prime Minister Viktor Orban waves on the podium after delivering a speech during an event to commemorate the 62nd anniversary of Hungarian uprising against Soviet occupation in front of Terror Haza (Museum of Terror) in Budapest on October 23, 2018. - The uprising began after a student demonstration on October 23, 1956 and had been crushed on November 4 by Soviet tanks of Red Army. More than 2,000 civilians were killed during the fighting, while around 200,000 people fled the country. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Orbán a HVG és a Magyar Narancs címlapját mellékelte a Zsidó Világkongresszus elnökének

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 12. 06. 13:43

Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében. Kormányom fellépése, döntései nem hagynak kétséget afelől, hogy a magyar kormány a zsidó származású állampolgáraiért teljes felelősséget érez, és gondoskodik biztonságukról. Ön és szervezete erre az egyértelmű magyar kormányzati politikára a jövőben is számíthat - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének; a válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el az MTI-nek.
Korábban a témában:

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke néhány napja egy levélben arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyilvános ítélje el a Figyelő címlapján megjelent, szerinte antiszemita képet.

Budapest, 2017. június 21.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ronald Steven Laudert, Zsidó Világkongresszus elnökét az Országházban 2017. június 21-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbánhoz fordult a Figyelő címlapja miatt a Zsidó Világkongresszus elnöke
Rossz fényben tűnteti fel Magyarországot a zsidók kikarikírozása.

Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Csodálkozásomat fejezem ki azért is, mert mintha az Ön tolla csak akkor találna papírt, ha zsidó származású baloldali közéleti szereplő kerül egy vita középpontjába. Ám még sosem kaptam Öntől levelet, amikor a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe. Ennek beszédes példáit mellékelten küldöm

– írta Orbán Viktor, aki sajtófőnöke tájékoztatása szerint a HVG hetilap és a Magyar Narancs egy-egy korábbi számának címlapját mellékelte leveléhez.

Innen, Budapestről nehéz megérteni az Ön magyar közéletben mutatott egyértelmű baloldali-liberális elfogultságát. Magam is bizonytalan vagyok, hogy levelét politikai iratnak vagy a magyarországi zsidóság melletti kiállásként értelmezzem. Ha utóbbiról van szó, akkor köszönet érte. Még ha okafogyott is

– zárta levelét Orbán Viktor.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.