Kultúra

Orbán Viktor egy bécsi előadásban tűnt fel

Nem mondhatja senki, hogy nem szóltak előre, mit akarnak csinálni – figyelmeztettek a darab szerzői az Akademietheater színpadán, amikor a volt osztrák köztársasági elnök és a hivatalban lévő luxemburgi külügyminiszter jelenlétében négy színésznő olvasta fel Orbán Viktor és az európai populisták beszédeit, írja a hvg.hu.

„Minden megtörténhet” – mondta a miniszterelnök négy éve Tusnádfürdőn, és most az ő szavai adják egy új bécsi előadás címét: Alles kann passieren.  A darab különlegessége az, hogy a populista, férfi politikusok beszédeit kizárólag nők adják elő. Florian Klenk, az előadás ötletadója szerint ez a színház művészi eszköztárának a része. Nem akartak ugyanis kabarét csinálni, szerették volna elkerülni, hogy utánozzák a politikusokat. Itt csak a szavaknak van jelentőségük, a színésznők ezt a lecsupaszítást segítik.

„Ez a bécsi előadás nagyon fontos. A populisták által használt nyelv a 30-as években virágzott. Az az idő nem ismétlődhet meg. Ellen kell állni azoknak, akik a békeprojektként és értékközösségként létrehozott európai egyesülést le akarják rombolni. Fontos, hogy ezt a harcot ne csak a politika, de a kultúra területén is megvívjuk – mondta a szerda esti előadás előtt Jean Asselborn. Részint a luxemburgi miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter tehet róla, hogy megszületett az a darab, amely nyomán a Burgtheater kamaraszínházában, az 500 férőhelyes Akademietheaterben bemutatott előadás létrejött. Ezért aztán külön a premier kedvéért Bécsbe repült, a városba, ahol nemrég Salvini olasz belügyminiszter provokációira válaszolt dühödt kirohanással.

„Az utolsó löketet az adta, amikor Salvini itt járt Bécsben, és szavait a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn félbeszakította. „Merde alors” – mondta, vagyis „a francba már, ebből elég volt”. Ebben a pillanatban tudtuk, hogy ennek a színpadon a helye. Ez maga a politika – mondta Klenk, az előadás ötletadója, aki szerint a cél az volt, hogy nem felháborodottan, nem hisztérikusan, sokkal inkább nyugodtan, csendesen szólaljanak meg a mondatok, hogy ezeknek a személyeknek a szavai hatni tudjanak.

„Orbán a főszereplő! Ő központi figura napjainkban, hiszen tőle származik a koncepció, hogy egy demokrácia létezik a liberalizmus nélkül. Mert azt gondolja, hogy már nincs szükség arra a szabadságra, amelyért Európában a második világháborúra adott reakcióként megharcoltunk” – nyilatkozta a darab ötletadója.

Kiemelt kép: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik