Belföld
Budapest, 2018. november 6.
Szakszervezetek demonstrációja a Cafeteria visszaállításáért a Magyar Nemzeti Bank székháza elõtt, a Szabadság téren 2018. november 6-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Rabszolgatörvény: köti az ebet a karóhoz a kormány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 12. 04. 14:31

Egyre csak azt hajtogatják: a dolgozókon fog múlni, akarják-e napi tíz órán át húzni az igát.
Korábban a témában:

Közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Munka Törvénykönyvének tervezett módosításáról, amit az intézkedés bírálói rabszolgatörvényként emlegetnek, és lényeges pontja, hogy lehetővé teszi a dolgozók évi 400 órányi túlóráztatását.

A kormány álláspontja az a közlemény szerint, hogy „aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani”. Megismétlik, amit korábban is hangoztattak, hogy „mindig a dolgozó beleegyezése szükséges” a túlmunkához, illetve szerepel a közleményben, hogy „a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb keretek közötti megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői kollektív szerződésben erről megállapodnak”.

Ehhez képest a javaslat egyik fideszes előterjesztője, Kósa Lajos a múlt héten még „marhaságnak” nevezte azokat a felvetéseket, hogy csak három év múlva fizetnék ki a dolgozókat, és azt mondta, megmarad a törvényben az az EU-s irányelv, hogy 12 hónapos időkeretben kell a dolgozókkal elszámolni.

Hétfőn a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: a kormány módosítója értelmében nem kell majd a kollektív szerződésekben rögzíteni a maximális túlórák számát úgy, mint most, hanem elég lesz hozzá az üzemi megállapodás is. A túlórák számának növelése pedig tízórás munkanapokhoz vezet.

A szövetség a törvény miatti tiltakozásul szombaton délelőtt 10 órára tüntetést hirdetett a Jászai Mari térre, ahonnan a Kossuth térre vonulnak. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.