Belföld

Rabszolgatörvény: köti az ebet a karóhoz a kormány

Egyre csak azt hajtogatják: a dolgozókon fog múlni, akarják-e napi tíz órán át húzni az igát.

Közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Munka Törvénykönyvének tervezett módosításáról, amit az intézkedés bírálói rabszolgatörvényként emlegetnek, és lényeges pontja, hogy lehetővé teszi a dolgozók évi 400 órányi túlóráztatását.

A kormány álláspontja az a közlemény szerint, hogy „aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani”. Megismétlik, amit korábban is hangoztattak, hogy „mindig a dolgozó beleegyezése szükséges” a túlmunkához, illetve szerepel a közleményben, hogy „a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb keretek közötti megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői kollektív szerződésben erről megállapodnak”.

Ehhez képest a javaslat egyik fideszes előterjesztője, Kósa Lajos a múlt héten még „marhaságnak” nevezte azokat a felvetéseket, hogy csak három év múlva fizetnék ki a dolgozókat, és azt mondta, megmarad a törvényben az az EU-s irányelv, hogy 12 hónapos időkeretben kell a dolgozókkal elszámolni.

Hétfőn a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: a kormány módosítója értelmében nem kell majd a kollektív szerződésekben rögzíteni a maximális túlórák számát úgy, mint most, hanem elég lesz hozzá az üzemi megállapodás is. A túlórák számának növelése pedig tízórás munkanapokhoz vezet.

A szövetség a törvény miatti tiltakozásul szombaton délelőtt 10 órára tüntetést hirdetett a Jászai Mari térre, ahonnan a Kossuth térre vonulnak. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik