Gazdaság

Nem enged a kormány a rabszolgatörvénynél

Hiába voltak a koróbbi reményt keltő ígéretek, most már látszik, hogy a kormány nem enged a rabszolgatörvény kapcsán. Ez derül ki a Zoom.hu cikkéből, amiben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét, Kordás Lászlót szólaltatták meg a hétfői, Kósa Lajossal folytatott megbeszélés után. Kósa Lajos volt az úgynevezett rabszolgatörvény egyik beterjesztője, mely szerint:

  • évi 400 órára emelik a túlórák számát és
  • három évre a munkaidőkeretet.

Nos, úgy tűnik, mindkét dolgot vehetjük lassan kőbe vésettnek, nem lesz 400 óránál kevesebb az éves maximális túlóra a törvényjavaslatban. Így aztán jöhetnek a tízórás munkanapok:

Tízórás munkanapok jöhetnek a rabszolgatörvény miatt
Egyre több szakszervezet kész sztrájkolni, hogy visszavonják a 400 túlórás, hároméves munkaidőkeret tervezetet.

Ráadásul a szakszervezetek kezéből kicsavarják az érdekérvényesítés lehetőségét azzal, hogy mégsem kell majd a kollektív szerződésekben rögzíteni a maximális túlórák számát úgy mint most, hanem elég lesz hozzá az üzemi megállapodás is.

Marad a maximális hároméves munkaidőkeret is, azzal együtt, hogy akár három év is eltellhet, mire kifizetik a túlórákat.

A tervezett változtatásokat már a jövő héten elfogadhatja a parlament. 

December 8-án demonstráció

Kordás László a portálnak hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben gőzerővel dolgoznak a december 8-i demonstráció.Nemcsak a szakszervezeti tagokról van szó, hanem minden munkavállalóról, amennyiben a törvényt elfogadják. Terveik szerint szombaton 11-kor gyülekeznének a Jászai Mari téren, ahonnan a Nyugati pályaudvar felé vonulnának, majd a demonstráció érdemi része a Kossuth téren lenne.

Hozzátette: a kormány jelenlegi terveinek már nemzetközi visszhangja is van. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) Koppenhágában éppen a napokban ülésezik, ahol foglalkoznak majd a tervezett magyar módosításokkal. Várhatóan egy tiltakozó jegyzéket fogadnak el, s juttatnak el Magyarországra – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik