Belföld

Nem mondott igazat a főigazgató a meghalt szívbetegről

Levél bizonyítja, hogy a kardiológiai intézetben tudtak a műtétre váró páciensről.

Nem igaz, hogy a kardiológiai intézetben ne tudtak volna arról a betegről, akit az intézményből elbocsátott szívsebésznek, Székely Lászlónak kellett volna megoperálnia – írja a Népszava a birtokába került levélre hivatkozva. Pedig Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója erre hivatkozott, miután a műtétre váró beteg meghalt.

A beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. Róla a volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd róla távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni

állította csütörtöki közleményében Andréka.

Csakhogy pénteken a napilap közzétett egy szeptember 25-i keltezésű levelet, amelyben egy szívsebész szakorvos, Ender Gábor referál az intézet felnőtt szívsebészet osztályvezetőjének, Szabó J. Zoltánnak három érimplantátum beültetésre váró beteg előjegyzéséről. Köztük van az a beteg, akiről Andréka szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet.

Fenti betegek napi rendszerességgel érdeklődnek a műtétjük időpontjával kapcsolatban. Kérem fenti betegek műtétjeit a mindenkori műtéti programba betervezni, ill. ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjen

– áll a levélben.

A napilap felidézi: az elhunyt 55 éves férfit július közepén vizsgálták meg az intézetben. Orvosa elindította a számára szükséges érimplantátum legyártásának és beültetésének folyamatát, de mire az eszköz, illetve az engedély megérkezett, már zajlott Székely László elbocsátása.

Sajtóinformációk szerint a kedden lemondott egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó közvetíteni próbált, hogy Székely felmondási ideje alatt elvégezhesse a betervezett műtéteket, de Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter ezt megtorpedózta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik