Belföld

Saját menzás cégét tette tönkre Szekszárd, hogy fideszes kézbe kerüljön az iskolai étkeztetés

Veszteségbe hajszolta saját vállalkozását, a Diákétkeztetési Kft.-t a szekszárdi önkormányzat azért, hogy helyet csináljon a fideszes Bánki Erikhez köthető Hungast cégcsoportnak a városban.

A szekszárdi iskolák közétkeztetését biztosító cég éveken át gazdaságosan működött, tavaly azonban meredeken zuhantak a bevételei, mert az önkormányzat saját döntésével elvette tőle az iskolák nagy részét.

Bánki Erik érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hadházy Ákos a csütörtökön megtartott Korrupcióinfón  arról beszélt, hogy az Ács Dezső polgármester vezette szekszárdi önkormányzat 2016 márciusában minden épeszű indok nélkül átadta az étkeztetés jogát  – két kisebb iskola kivételével – a Hungast csoporthoz tartozó Kölyökmenza Kft.-nek.

Szekszárdon 2007-től az akkori fideszes önkormányzat kirúgta az addig főző vállalkozásokat és a közétkeztetéssel saját cégét bízta meg, a Diákétkeztetési Kft. 500 milliós hitelből korszerű új konyhákat hozott létre és viszonylag stabil minőségben főzött. Bár a hitelek visszafizetése sok problémát okozott, 2015-ig a cég visszafizette azokat, és 2015-ig nyereséget is termelt.

A cég vezetője hűtlen kezelést követett el, hogy lemondott a cége számára szerződésben biztosított koncesszióról. Ez akkor is igaz, ha nem ő, hanem a tulajdonos önkormányzat hozta meg az ép ésszel nem magyarázható döntést

mondta Hadházy.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A független képviselő szerint a hűtlen kezelés abban is tetten érhető, hogy az önkormányzat nagyobb összeggel finanszírozza az új cég működését, mint a sajátját.

A közétkeztetést végző cégeknek juttatott díjakat az önkormányzatnak határozatban kell megállapítani. A Bánki-féle cégnek ugyanazért a feladatért 20 százalékkal többet ad a város, mint saját cégének, amely a maradék két intézményben szolgáltat párhuzamosan. Az étkeztetés költsége két tételből, a nyersanyagból és a rezsiből áll. A nyersanyagot a szülők fizetik, a rezsiköltséget az önkormányzat. Utóbbit a nyersanyagköltség százalékában adja meg a rendelet. A Bánki-féle cég 107-110 százalékot kap, a szekszárdi cég csak 90 százalékot.

Hadházy szerint a finanszírozási stikliknél is nagyobb baj, hogy az ételek minősíthetetlenül rosszak, és kicsik az adagok.

Az indulás idején a „csúcs” az volt, amikor a gyerekeim köveket találtak az ebédben

állította a szekszárdi illetőségű országgyűlési képviselő.

Az óriási ütemben terjeszkedő cégcsoport sikerei mögött a korábbi cikkek Bánki Eriket, a Fidesz országgyűlési képviselőjét sejtették. A Hungast Holding Zrt. tulajdonosa ugyanis az S-Food Kft., amelynek tulajdonosai között György Tamás és testvérei is megtalálhatók. Az Átlátszó cikke szerint György Tamás – György Zoltánnal együtt – korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely több fideszes vezetésű településen is épített fürdőket, és amely alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek. Utóbbiban 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője is. Páger Zsolt tavaly a Magyar Nemzetnek nyilatkozva viszont azt állította: „nem tud arról, hogy Bánki Eriknek bármilyen befolyása lenne a Hungast életére”, és nem a politikusnak köszönhető a terjeszkedés sem.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik