Belföld

Letartóztatták a Kósát palira vevő csengeri örökösnőt

Villámgyorsan rács mögé vágták a hatóságok a kedd este őrizetbe vett Sz. Gábornét, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján még április 27-én tartóztattak le Svájcban. Az ügyben eljáró Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírója ugyanis a hosszúra nyúlt pénteki tárgyaláson elrendelte a csengeri örökösnőként elhíresült asszony harminc napos letartóztatását.

Ahogy azt többször is megírtuk, a csengeri asszony már évek óta azt állította magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt. A nő azt állította, hogy befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy az ellene csalás gyanújával nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra.

Múlt szerdán jogerős döntés született arról, hogy a svájci hatóságok kiadják Magyarországnak, kedd este pedig megtörtént a nő hazahozatala, és őrizetbe vétele is.

Az asszonyt szerdán reggel fél kilenckor hallgatták volna ki Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Aradi utcai épületében, a kihallgatását azonban pár órával el kellett halasztani, mert az éjszaka rosszul lett a fogdán és kórházba vitték. Mivel azonban a betegsége nem volt annyira súlyos, ami miatt ne lehetne kihallgatni, ezért a nyomozók és az ügyvéd szerda délelőtt tizenegykor bementek hozzá a Péterfy Sándor utcai kórházba, és kihallgatták.

Az asszony a három és félórás vallomásában továbbra is kitartott amellett, hogy nem csapott be senkit, és létezik a hagyaték. Kósa Lajossal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy ő is tudja majd igazolni, hogy nem csaló és létezik ez a hagyaték, hiszen látta a dokumentumokat és intézkedett is a hagyatékkal kapcsolatban. Ezért indítványozták a politikus meghallgatását. Az ügyvéd állítása szerint ügyfele a feljelentő Kiskun Tender Kft.-vel kapcsolatban azt állította a vallomásában, hogy ő és családja sem kért pénzt a cégtől. 

A nyomozók a szerdai több órás kihallgatás után indítványozták a nő letartóztatását, az asszonyt pedig visszavitték az Aradi utcai fogdába.

Megtudtuk, hogy a nő még egyszer rosszul lett a fogdán miután visszavitték. Ám ezúttal már nem vitték be a kórházba, a rendőrorvos szakszerű segítsége is bőven elég volt ahhoz, hogy jobban legyen.

A furcsa előzmények után a kényszerintézkedésről döntő péntek 11 órára kitűzött mátészalkai tárgyalás sem ment zökkenőmentesen. Egy nem várt technikai probléma miatt ugyanis az erről szóló tárgyalást szintén  el kellett halasztani. Ennek pedig az volt az oka, hogy a védő a tárgyalás megkezdése előtt nem sokkal közölte az ügyben eljáró nyomozási bíróval, hogy nem tudta még megnézni az iratismertetés során kapott lemezt.

Mivel a törvény előírja, hogy mindenképp biztosítani kell a védelemnek egy órát erre, ezért csak jó egy órával később kezdődhetett el a letartóztatásról döntő tárgyalás. Miután a bíró is ismertette Sz. Gábornéval, hogy mivel gyanúsítják, és a gyanúsított valamint a védelem is reagált az elhangzottakra, délután fél ötkor végül megszületett a határozat.

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája október hetedikéig elrendelte a nő letartóztatását

– mondta lapunknak Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője.

A bíróság többek közt azzal indokolta a döntést, hogy az eddig ismert sértetteken túl több károsult is lehet, és tartani lehet attól, hogy a gyanúsított megszökne vagy megpróbálná befolyásolni az eljárásban részt vevő tanúkat.

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik