Belföld

Ügyvédje szerint kiadják a Kósát bepalizó csengeri örökösnőt a svájciak

Pár héten belül kiadhatják a svájciak a magyar hatóságoknak Sz. Gábornét – tudta meg a 24.hu. Ő az a titokzatos csengeri háztartásbeli asszony, aki évek óta azt állítja magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt. Az asszony befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy az ellene csalás gyanújával nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. Ezt követően európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd elfogták. Sz.-né politikai menedékjogot kért Svájcban.

Megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget, hogy hol tart a csengeri nő ügye, és megtörtént-e már a kiadatás, az alábbi választ küldték:

Kósa Lajos
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendelte el 2017.november 2. –án. A nyomozást 2018. február 22. napjától a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. Az ügyész indítványára a nyomozási bíró nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki egy személlyel szemben, azonban gyanúsítotti kihallgatás az ügyben még nem történt, mert a külföldön egyébként elfogott gyanúsítottat még nem adták át a magyar hatóságoknak

– közölte Dr. Szilágyi László, a megyei ügyészség szóvivője.

Szilágyi elmondta még, hogy a július elsejétől hatályos büntetőeljárási törvény szerint a gyanúsított kihallgatásáig az ügy felderítési szakban van, és a rendőrség ennek során végzett munkája felett az ügyészség csupán felügyeletet gyakorol, és csak akkor avatkozik be, ha valamilyen törvénysértést tapasztal, vagy ha olyan döntést kell meghozni, ami a törvény szerint az ügyész hatáskörébe tartozik.

Ha azonban megtörténik a gyanúsítotti kihallgatás, az ügy átkerül majd a vizsgálati szakaszba, melyet az ügyész fog majd irányítani. Ennek során pedig az ügyész már konkrét utasításokat fog adni a nyomozás irányára vonatkozóan, megjelölheti, hogy milyen bizonyítékokat kell beszerezni, illetve egyéb kérdésekben is utasíthatja a rendőrséget. Mivel a gyanúsítottat még nem hallgatták ki ez azt jelenti, hogy a nyomozás részleteiről a rendőrség tudna bővebb felvilágosítást adni. Elküldtük a kérdéseinket nekik is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A csengeri örökösnő ügyvédje, Helmeczy László kérésünkre elárulta, hogy hol kapták el pontosan az ügyfelét, és hogy a következő hetekben mi várható.

Miután kiadták a hatóságok az európai elfogatóparancsot Sz.-né ellen, Genf kantonban elfogták. Ezt követően politikai menedékjogot kért. A svájci hatóságok azonban első fokon elutasították a kérelmét. Ezt azonban megfellebbezte. A fellebbezés elbírálására még ebben a hónapban sor kerül. Nem tartom valószínűnek, hogy menedékjogot fog kapni. Arra van esély, hogy  pár héten belül kiadják. Ezt követően fogják kihallgatni  gyanúsítottként

– magyarázta az ügyvéd.

Helmeczy László ügyvéd
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Helmeczy korábban azt mondta, hogy papír van a birtokában arról, hogy Kósa Lajos külföldi érdekeltségű vagyoni értékű jogot kapott volna ajándékba. És most is biztos abban, hogy a politikusnak lesznek még álmatlan éjszakái a dolgok miatt.

Sz.-né továbbra is azt állítja, hogy létezik az az összeg, amiről eddig  beszélt. Gondolom, hogy Kósa úr nem véletlen járkált vele Svájcba intézni az ügyeket. Elég komoly jutalom ígéretét kapta

– tette hozzá az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik