Belföld
Tököl, 2003. június 20.
A tököli fiatalkorúak börtönének területén adták át a Duna Papír Kft. beruházásában megvalósult Tissue papíranyag- feldolgozó gépsor 400 millió forint értékű beruházását, amely 60 fogvatartott munkáját biztosítja.
MTI Fotó: Földi Imre

Orbánék kötelezték a kórházakat, hogy börtöncégtől vegyék a vécépapírt

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 07. 11:06

A magyar kórházak nagy részében ordas állapotok uralkodnak, de a vécépapír-közbeszerzéssel támadni őket nem elegáns az Állami Számvevőszék elnökétől tekintettel arra, hogy az egészségügyi intézmények számára éppen az Orbán-kormány írta elő, hogy kizárólag a Belügyminisztérium büntetés-végrehajtási cégeitől vehetik a papírtekercseket, még akkor is, ha azok drágábbak a piacról beszerezhető hasonló termékeknél.

Az ÁSZ elnöke hétfőn a kormányközeli napilapban nyitott frontot a kórházakkal és főleg azok vezetőivel szemben. Domokos László a Magyar Időknek adott interjújában anarchiát és botrányt emlegetve számolt be az egészségügyi intézményekben végezett ellenőrzések eredményeiről.

Az ÁSZ-elnök – mintha az elmúlt nyolc évben ezt senki nem sejtette volna – azzal állt elő, hogy az egész egészségügyben rendszerszintű problémává vált a gazdálkodási szabályok be nem tartása. Az intézmények a legalapvetőbb előírásokat sem tartják be, annyira súlyos a helyzet, hogy egyes helyeken leltár sem készül a készletekről.

Domokos László a meglepetésszerű támadást egy közérthető vécépapíros példával indította. Azt állította, hogy miközben a kórházak hatalmas mennyiségű vécépapírt vásárolnak, fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegyék.

Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek.

Azaz, Domokos a vécépapír kapcsán lényegében közpénzherdálással vádolta meg a kórházakat.

Budapest, 2017. május 17.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (ÁSZ) a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat tárgyalásán az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A valóság viszont az, hogy éppen ezt a komoly költségtételt jelentő beszerzést az Orbán-kormány évekkel ezelőtt rendeletben szabályozta az intézmények számára.

A 2011-ben kiadott 9-es BM-rendelet a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervek mellett az egészségügy területén működő országos intézetek, valamint az állami kórházak számára is kötelezővé tette, hogy a fogvatartottakat foglalkoztató BM büntetés-végrehajtási cégektől rendeljenek meg egy sor terméket. Ez az előírás kiterjedt többek között az úgynevezett közületi toalettpapír beszerzésére is.

A rendelkezés ráadásul azt is tartalmazta, hogy egészen addig nem részesíthetik előnyben a piaci cégek termékeit, amíg a Központi Ellátó Szervnek „hitelt érdemlően” bizonyítani nem tudják, hogy a büntetés-végrehajtás terméke legalább 20 százakkal drágább, mint a másik.

A BV Tökölön működteti az állami tulajdonban lévő Duna Papír Kft.-t. A cég terméklistája a kormányzati portálon is megtalálható, és a kínálatban többfajta egy- és kétrétegű közületi toalettpapír kiszerelés van.

A Duna Papír tavaly 1,3 milliárdos nettó bevételével rekord nagyságú forgalmat bonyolított, a cég nyeresége azonban alig haladta meg a 2 millió forintot.

Domokos László hadüzenettel felérő interjújára több ellenzéki párt is felfigyelt. A Jobbik például azt írta közleményében, hogy kormány ebben az esetben is „politikai bunkósbotként használja a függetlennek mondott Állami Számvevőszéket”. A Jobbik szerint a kormány korábban a pártokra szabadította rá a szervezetet, most a kórházak és rendelők igazgatóira ugrasztja számvevőket, a kritika, pedig csak azt a célt szolgálja, hogy nyilvános selyemzsinórt küldjenek azoknak az intézményvezetőknek, ahol éppen tisztogatni szeretne a kormány. Jóllehet az intézményvezetők többségét a kormánypártok ültették az igazgatói székekbe, és eddig a párt választókerületi elnökeinek bizalmasai voltak.

A keddi Magyar Idők már arról írt, hogy a Magyar Kórházszövetség elnöksége rendkívüli ülést hív össze, amelyre az ÁSZ képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat, és a konkrétumokról egyeztessenek. A Kórházszövetség szerint Domokos László nem beszélt konkrét intézmények konkrét szabálytalanságairól, így az általa megfogalmazottakra nem a szervezet sem tud érdemben reagálni.

Kiemelt képünkön: A tököli fiatalkorúak börtönének területén adták át a Duna Papír Kft. beruházásában megvalósult Tissue papíranyag- feldolgozó gépsor 400 millió forint értékű beruházását, amely 60 fogvatartott munkáját biztosítja.
Fotó: MTI/Földi Imre

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.