Belföld

Legfeljebb 15 évet kaphat a sólyi gyerekgyilkos

Maximum 15 év börtönt kaphat a nyolcéves sólyi Adrienn 16 éves gyilkosa, ha az elmeorvosi vizsgálat azt állapítja meg, hogy beszámítható. Ez azt jelenti, hogy jó magaviselete esetén, ha harmadolják a büntetését, feltételesen akár már tíz év múlva is szabad lehet.

Az egész országot megrázta annak a nyolcéves sólyi kislánynak a halála, akit brutális kegyetlenséggel kivégzett egy hajmáskéri fiú. A falubeliek elmondása szerint a kislány kezei hátra voltak kötözve, és egy hurok volt a nyakában, amikor megtalálták a meztelenre vetkőztetett holttestét a Királyszentistván mellett lévő patakmederben. Az elkövető, F. Ferenc 16 éves volt a gyilkosság idején. Utánanéztünk, hogy milyen büntetésre számíthat a hatályos törvények szerint.

Mivel F. Ferenc még csak 16 éves, ezért a büntetésének letöltését nem fegyházban, hanem fiatalkorúak börtönében kell megkezdenie.

A fiatalkorúakra más szabályok vonatkoznak. Mivel ebben az esetben egy 16. életévét betöltött fiatalemberről beszélünk, ha életfogytiglani szabadságvesztésre ítélik, az ő esetében az 15 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést jelent

– magyarázta lapunknak Lichy Gábor ügyvéd.

Ha feltételesen szabadságra bocsátják a jó magaviselete miatt, akkor tíz év múlva is kint lehet. De ez egy nagyon esetleges dolog.

Lichy Gábor szerint viszont van egy másik forgatókönyv is, amivel a sólyi gyilkos esetében ugyancsak számolni kell. Ez pedig az, hogy az elmeorvosi szakértők beszámíthatónak nyilvánítják-e majd. Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy F. Ferenccel nincs minden rendben. Köbli Miklós, Hajmáskér polgármestere korábban lapunknak azt mondta, hogy a fiú kisegítő iskolába járt, és szellemileg is visszamaradott.

Ha kóros elmeállapotúnak nyilvánítják, az azt jelenti, hogy nem büntethető. Ebben az esetben kényszergyógykezelést fog kapni és elmegyógyintézetbe viszik. A kényszergyógykezelés mindig határozatlan idejű. Ebben az esetben folyamatosan felülvizsgálatra kell majd járnia, ahol megállapítják, hogy javult-e az állapota. Ha javul, akkor akár már két év múlva is kiengedhetik, ha nem, akkor lehet, hogy akár húsz évig is az elmegyógyintézet lakója marad. Szóval ebben az esetben több verzió is elképzelhető.

Enyhítő körülménykén szokták értékelni a bírók, hogy ha valaki beismerő vallomást tesz és együttműködő. De enyhítő körülmény általában az is, hogy ha valaki nagyon nehéz körülmények közt élt a bűncselekmény elkövetésekor. Az ügyvéd szerint F. Ferenc esetében annyira elvetemült cselekményről van szó, hogy ez nem igazán fogja befolyásolni a bírót az ítélethozatalakor.

Mint arról korábban beszámoltunk, pszichológus kezelte a börtönben a 16 éves gyilkost. F. Ferenc a nyomozóknak tett beismerő vallomásában azt mondta, hogy szándékosan csalta el a kislányt a patakhoz, mielőtt végzett vele.

Az előzetesben lévő hajmáskéri fiatalember képtelen volt elviselni a bezártságot, ezért néhány héttel ezelőtt megpróbálta felakasztani magát. Mivel később sem állt el azon szándékától, hogy végezzen magával, ezért átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. Az állapota javult, ezért két héttel ezelőtt visszavitték a börtönbe, így ismét a rácsok mögött tölti az előzetes letartóztatását. Egy börtönberkekben jártas informátortól úgy tudjuk, hogy F. Ferenc azóta megnyugodott és jelenleg semmi sem utal arra, hogy megpróbálna ismét öngyilkos lenni. De hogy esélye se legyen rá, ezért egész nap kamerákkal lesik minden mozdulatát.

A kislány eltűnését az édesapja jelentette be még május 18-án késő este. A kislány a ház előtt rollerezett a barátnőivel, amikor elment fürödni. Amikor észrevette, hogy nincs sehol, értesítette a rendőröket, de már csak a holttestét találták meg másnap hajnalban. A gyilkosság gyanúsítottját még aznap éjjel elfogták. F. Ferenc ellen 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt indult eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik