Belföld

Hatósági rajtaütés a ceglédi kórházat kiszolgáló feketefizetés-gyanús cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több mint egytucatnyi munkatársa két héttel ezelőtt megjelent annál a ceglédi betegszállító cégnél, amelynél – a lapunk birtokába került dokumentumok és forrásaink beszámolója alapján – erős a gyanú, hogy kamuszerződésekkel leplezve feketén fizették jó ideig a munkatársak nagy részét. A 24.hu több, neve elhallgatását kérő forrástól úgy értesült, az adóhatóság emberei a cég vezetőit kikérdezték és iratokat vittek magukkal.

Bár napokkal ezelőtt kerestük a rajtaütés célpontját, a Sanamed Nonprofit Kft.-t, a cég vezetői hallgatásba burkolóztak, így nem is tagadták a hatósági akció tényét. A NAV azzal hárította el megkeresésünket, hogy konkrét ügyre vonatkozó információkat nem áll módjában nyilvánosságra hozni.

Amikor először hoztunk nyilvánosságra a cégnél bevált gyakorlat szerint papíron ingyenes, önkéntes munkavégzésről szóló, valójában színlelt munkaszerződéseket és jelenléti íveket, a cikkünk után a munkatársaknak tartott eligazításon még magabiztosan beszélt Bácskai Józsefné ügyvezető. A megbeszélésen készült hangfelvétel is a birtokunkba került, azon Bácskainé kijelenti, hogy nem változtatnak semmin, minden megy tovább, ahogyan addig, pedig tisztában voltak vele, hogy kaphatnak ellenőrzést, de ők a korábbi nevén OEP-től, mostani nevén Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől várták azt.

Okkal hihették azt, hogy sebezhetetlenek, mivel a hatóságok, a NAV és a munkaügyi hivatal – noha kaptak jelzéseket a ceglédi kórházzal szerződésben álló, a betegszállítás mellett az orvosi ügyeleteket is biztosító cégnél elterjedt gyakorlatról – durván fél évig tétlenül nézték, hogy mi folyik. (Ellenben nálunk, az erősen szabálysértés-gyanús ügyről beszámoló újságnál a ceglédi rendőrség kopogtatott, és egyebek mellett informátoraink megnevezését kérte.)

A NAV először tavaly év végén indított nyomozást, aztán az idén március végén újra elrendelt egyet, a kettőt egyesítették, miután cikkük után újabb bejelentés érkezett az adóhatósághoz és ügyészséghez. Lehet, hogy csupán véletlen egybeesés, de a NAV-os rajtaütés egy héttel az után történt, hogy július eleji cikkünkben felhívtuk a figyelmet a hatóságok tétlenségére. A mostani akcióban a munkaügyi hatóság szakemberei nem vettek részt. Ott még mindig ellenőrzési szakaszban van az ügy, noha januárban kétszer is kiszálltak a céghez, ez nem volt elég arra, hogy a tényállást teljes körűen tisztázzák.

Korábbi cikkeink a témában

 

Kiszervezett ügyelet a kórházban: bizarr megoldás az orvosok itthon tartására

 

Zsebbe fizetés, kamu szerződés a ceglédi kórház főigazgatójának volt cégénél

 

Egyre jobban bűzlik a ceglédi kórházzal összenőtt cég kamuszerződéses ügye

 

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél

 

Fél éve ülnek a hatóságok a feketefizetés-gyanús cég ügyén

Ajánlott videó

Olvasói sztorik