Belföld

Fél éve ülnek a hatóságok a feketefizetés-gyanús cég ügyén

Nagyon úgy fest, nem igazán iparkodnak a hatóságok, hogy a végére járjanak azoknak az erősen jogszabálysértő-gyanús dolgoknak, amelyek gyakorlattá váltak a ceglédi kórház főigazgatójának volt, a kórháztól mind a mai napig komoly megbízásokat bezsebelő betegszállító cégénél.

Zsebbe fizetés, kamu szerződés a ceglédi kórház főigazgatójának volt cégénél
Önkéntes segítői munkavégzésről is kötnek szerződést a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító cégnél a dolgozókkal, akik papíron havi 6 napot ingyen ráhúznak a normál munkájukra. Csak épp állítják: valójában zsebbe fizetik őket. A munkaügyi felügyelet kiszállt a céghez.

Több cikkben is írtunk arról bizonyítékokkal alátámasztva, hogy színleltnek tűnő szerződés, papíron ingyenmunka, forrásaink szerint feketén kifizetett jövedelmek jellemezték az elmúlt időszakban a Sanamednél folyó munkát.

Egyre jobban bűzlik a ceglédi kórházzal összenőtt cég kamuszerződéses ügye
A munkaügyi hatóság mellé az adóhivatal is beszállt nyomozással a kórház főigazgatójának volt cége körüli ügybe. A korábban papíron heti másfél napot ingyen dolgozó munkatársaknak most sok mindenről számlát kell hozniuk, úgy fizetik ki őket.

Erről pedig a cég vezetői is beszéltek.

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél
A cég vezetői beszélnek arról, hogy a papíron önkéntes, valójában zsebbe fizetett munka nélkül le kellene építeniük a betegszállító céget. Ezért nem változtatnak az eddigi rendszeren.

Nemcsak nálunk gyűlt össze bőséges bizonyíték, de a hatóságoknak is elég sok anyag áll rendelkezésükre:

  • már tavaly év vége fele is kapott bejelentést és dokumentumokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, kénytelenek voltak eljárást indítani.
  • Január közepén a munkaügyi hatóság ellenőrei kétszer is kimentek a ceglédi céghez, iratokat gyűjtöttek be, dolgozókat kérdeztek ki.
  • Az egyik márciusi cikkünk után egy olvasónk tett újabb bejelentést az ügyészség, illetve a NAV felé, akkor újra elrendelték a nyomozást, azt egyesítették a tavaly elkezdettel.

De hiába teltek a hónapok, mozdulatlanság van.

  • A NAV, amely a márciusi nyomozásról értesítette Tényi István bejelentőt, azóta nem informálta őt semmiről. És hiába kérdeztünk rá mi, hogyan áll az eljárás, a válaszadást megtagadták arra hivatkozva, hogy konkrét ügyben nem adnak felvilágosítást.
  • A munkaügyi hatóságnál még mindig tart a vizsgálat, nem tudták eddig a bizonyítékokat feldolgozni és értékelni, a tényállást tisztázni, ellenőrzési szakaszban van az ügy fél évvel az után is, hogy először kiszálltak a céghez.

De nem mindenkivel szemben türelmesek a hatóságok.

A 24.hu-nál júniusban jelentkezett a rendőrség, és egyebek mellett informátoraink kiszolgáltatását kérte. (Természetesen forrásainkat nem adjuk ki.) Arra is kíváncsi volt a rendőrség, hogy ki írta a cikkeket és ki vett részt a szerkesztésben, közzétételben. Az érintett cég szerint ugyanis becsületsértést követtünk el, amikor – őket és a hatóságokat is megkérdezve – beszámoltunk informátoraink elmondása alapján a Sanamednél elterjedt, jogszabálysértő-gyanús ügyekről, és utána is jártunk annak.

A Sanamed a társadalombiztosítási kasszából kapja a betegszállításért járó pénzét, így közérdekűnek gondoljuk, hogy derüljön ki az igazság ilyen esetekben. Cikksorozatunkat folytatjuk, mert újabb érdekes információkról szereztünk tudomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik