Belföld

Fél éve ülnek a hatóságok a feketefizetés-gyanús cég ügyén

Nagyon úgy fest, nem igazán iparkodnak a hatóságok, hogy a végére járjanak azoknak az erősen jogszabálysértő-gyanús dolgoknak, amelyek gyakorlattá váltak a ceglédi kórház főigazgatójának volt, a kórháztól mind a mai napig komoly megbízásokat bezsebelő betegszállító cégénél.

Zsebbe fizetés, kamu szerződés a ceglédi kórház főigazgatójának volt cégénél
Önkéntes segítői munkavégzésről is kötnek szerződést a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító cégnél a dolgozókkal, akik papíron havi 6 napot ingyen ráhúznak a normál munkájukra. Csak épp állítják: valójában zsebbe fizetik őket. A munkaügyi felügyelet kiszállt a céghez.

Több cikkben is írtunk arról bizonyítékokkal alátámasztva, hogy színleltnek tűnő szerződés, papíron ingyenmunka, forrásaink szerint feketén kifizetett jövedelmek jellemezték az elmúlt időszakban a Sanamednél folyó munkát.

Egyre jobban bűzlik a ceglédi kórházzal összenőtt cég kamuszerződéses ügye
A munkaügyi hatóság mellé az adóhivatal is beszállt nyomozással a kórház főigazgatójának volt cége körüli ügybe. A korábban papíron heti másfél napot ingyen dolgozó munkatársaknak most sok mindenről számlát kell hozniuk, úgy fizetik ki őket.

Erről pedig a cég vezetői is beszéltek.

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél
A cég vezetői beszélnek arról, hogy a papíron önkéntes, valójában zsebbe fizetett munka nélkül le kellene építeniük a betegszállító céget. Ezért nem változtatnak az eddigi rendszeren.

Nemcsak nálunk gyűlt össze bőséges bizonyíték, de a hatóságoknak is elég sok anyag áll rendelkezésükre:

  • már tavaly év vége fele is kapott bejelentést és dokumentumokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, kénytelenek voltak eljárást indítani.
  • Január közepén a munkaügyi hatóság ellenőrei kétszer is kimentek a ceglédi céghez, iratokat gyűjtöttek be, dolgozókat kérdeztek ki.
  • Az egyik márciusi cikkünk után egy olvasónk tett újabb bejelentést az ügyészség, illetve a NAV felé, akkor újra elrendelték a nyomozást, azt egyesítették a tavaly elkezdettel.

De hiába teltek a hónapok, mozdulatlanság van.

  • A NAV, amely a márciusi nyomozásról értesítette Tényi István bejelentőt, azóta nem informálta őt semmiről. És hiába kérdeztünk rá mi, hogyan áll az eljárás, a válaszadást megtagadták arra hivatkozva, hogy konkrét ügyben nem adnak felvilágosítást.
  • A munkaügyi hatóságnál még mindig tart a vizsgálat, nem tudták eddig a bizonyítékokat feldolgozni és értékelni, a tényállást tisztázni, ellenőrzési szakaszban van az ügy fél évvel az után is, hogy először kiszálltak a céghez.

De nem mindenkivel szemben türelmesek a hatóságok.

A 24.hu-nál júniusban jelentkezett a rendőrség, és egyebek mellett informátoraink kiszolgáltatását kérte. (Természetesen forrásainkat nem adjuk ki.) Arra is kíváncsi volt a rendőrség, hogy ki írta a cikkeket és ki vett részt a szerkesztésben, közzétételben. Az érintett cég szerint ugyanis becsületsértést követtünk el, amikor – őket és a hatóságokat is megkérdezve – beszámoltunk informátoraink elmondása alapján a Sanamednél elterjedt, jogszabálysértő-gyanús ügyekről, és utána is jártunk annak.

A Sanamed a társadalombiztosítási kasszából kapja a betegszállításért járó pénzét, így közérdekűnek gondoljuk, hogy derüljön ki az igazság ilyen esetekben. Cikksorozatunkat folytatjuk, mert újabb érdekes információkról szereztünk tudomást.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.