Közélet

A Radóc utca titka: meg nem támadási megállapodás volt Simicska és Nyerges között

A régi üzlettársak útjai már nagyjából két éve elváltak, de nem támadták egymást. Nyerges Zsolt most megkapta a magyarországi Simicska-birodalmat, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Akárkié lesz a Közgép, állítólag visszatérhet a piacra, Simicska Lajos pedig Amerikában próbál szerencsét.

A Radóc utca egy szűk, eldugott hely a XI. kerületben. A csendes gazdagréti utca egyik legjellegtelenebb, fakerítéses családi háza volt évekig a magyar politika élet és a gazdaság fontos központja.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomátvétele után gyakran miniszterek, államtitkárok, fideszes politikusok is itt várakoztak bebocsátásra várva, hogy milliárdos infrastruktúra-beruházások, uniós projektek, személyi kérdések ügyében megkapják a végső ukázt.

A ház Simicska Lajos irodája volt, de itt székelt a szolnoki ügyvédből lett üzlettárs, Nyerges Zsolt is. Nagyobb horderejű kérdésekben rendszerint közösen hallgatták meg a “beidézetteket” és azokat, akik saját ügyükkel jelentkeztek be meghallgatásra. Ők ketten az ország legbefolyásosabb gazdasági szereplőinek számítottak egy fél évtizeden át, akik döntéseikkel egész iparágak sorsát határozhatták meg.

Az LMP Aranytalicska-díja és oklevele a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Magyar Hirdető Zrt. budapesti székhelyének kerítésén, a Radóc utcában 2013 februárjában.
MTI Fotó: Marjai János

Bár Nyergesnek külön érdekeltségei is voltak, és személyesen nem vett részt a 2015. februári G-nap eseményeiben – ekkor távoztak helyükről Simicska médiabirodalmának vezetői, mire az addig a nyilvánosságot kerülő oligarcha példátlan szitokáradatot szórt nyilvánosan Orbán Viktor fejére –, ő is kiesett a miniszterelnök kegyeiből. A nyergesítlenítés kifejezés ugyan nem született meg, de a simicskátlanítási láz idején egy lendülettel több Nyerges-bizalmast is eltávolítottak az államapparátus különféle posztjairól. Az Orbán családhoz a kormányfő felesége, Lévai Anikó révén bekötött

Nyerges azonban hamar kivonta magát a miniszterelnök és Simicska elmérgesedett harcából.

A különbéke ára a szakítás

Információnk szerint a különbékét segítette, hogy miközben az új kegyencek marakodtak Simicska örökségén és próbálták újraosztani a piacot, az építőiparbeli cégek szívesen látták volna a konfliktuskezelésben, szervezésben korábban bevált Nyergest. A visszatérésből nem lett semmi, aminek alighanem Orbán Viktor volt az oka. A szolnoki stadionátadóra ugyan elment Orbán, de úgy tudni, Nyerges érdeklődésére, hogy mi lesz, akkor még csupán annyi volt a válasz:

Ugye milyen rossz, mikor nem tudni mi lesz?

Mindenesetre tény, hogy Orbán a 2016. áprilisi átadóünnepségen a kormány nevében köszönetet mondott a szolnoki vállalkozóknak és külön Nyerges Zsoltnak a közreműködésükért.

Orbán Viktor és Nyerges Zsolt, a Szolnoki MÁV FC tulajdonosa az újjáépített Tiszaligeti Stadion megnyitóján Szolnokon 2016. április 9-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 24.hu információja szerint körülbelül ebben az időben játszódott le a Radóc utcában Simicska és Nyerges szakítása is.

A két régi üzlettárs mintegy hivatalosan deklarálta, hogy elválnak útjaik, és egyben meg nem támadási megállapodást is kötöttek

annak tudatában, hogy Simicska a kemény Orbán-ellenes nyomvonalon maradva vág neki a választási kampánynak, és ehhez a Jobbik háttértámogatói pozícióját is bevállalja.

Szolnoki ügyvédből megkerülhetetlen oligarcha

Az ősfideszes szolnoki vállalkozói körhöz tartozó Nyergest már az első Orbán-kormány idején, 2001-ben nagyhatalmú ügyvédnek tartották. A milliárdos birodalmat kiépített – azóta már régen ejtett – energetikai vállalkozó, Pomázi Csaba érdekeltségeinek jogi képviselője volt, de tanácsokat adott a konzervatív vezetésű városi önkormányzatnak is. Sőt akkor már állami megbízásokat is kapott, olyan nagy cégek vezető testületében tűnt fel, mint a Hungexpo és a Dunaferr, de valamire való állami cég közgyűlése nem is kezdődhetett el Nyerges részvétele nélkül. Igen kényes ügyeket bíztak rá, például az egykori központi fideszes vállalkozást, az Axont vezető Kun Zoltánt (a még az előző évezredre visszanyúló ügyben az expolgármester Várhegyi Attila vesztegetési ügyében hetedrendű terheltet) is Nyerges védte. Az Axon az a cég, amelyik megvette még 1998-ban a Közgépet, amellyel aztán Simicska és Nyerges százmilliárdos megrendeléseket húzott be.

A Simicska-birodalom maradékának szerdán bejelentett átvétele után mindenki azt találgatja, hogy a régi üzlettárs mit kezd majd a média-, az építőipari és a mezőgazdasági cégekkel. A két üzletember nem fűzött semmilyen magyarázatot a százmilliárdokat érő érdekeltségek áttestálásához, de sokan úgy vélik, Nyerges csak közvetít, és a cégek hamarosan Mészáros Lőrinc portfóliójában landolnak majd – erről írt a bejelentés nap a G7 is.

Radar alatt repülhet a Közgép

Akárhogy alakulnak is később a tulajdoni viszonyok, egy kormányközeli forrásunk valószínűsítette, hogy

a Simicska nélküli Közgépet már rövid távon visszaengedik a piacra.

A NER-holdudvarnak Felcsúton tartott hűségszeánszon állítólag elhangzott, hogy „radar alatti” alvállalkozóként fogadnák vissza a céget, mert egyébként hiányoznak a közgépes szakemberek, a vasút- és a hídépítésben felhalmozott szaktudásuk. De az egykori építőipari nagyágyú visszavétele egybevág az Orbán által pártolt multimentesítő tervvel is. A nagy közpénzes építkezéseken a speciális tudást igénylő munkákat rendre a Strabag, a Swietelsky és a Colas viszi el, ám az arányokat kormányzati körökben sokallják, „jobb lenne magyarokkal betölteni a helyüket” – vázolta egy másik forrásunk az egyik indítóokot.

Az épülő 61-es út Nagykanizsát elkerülő szakasza 2015. október 5-én készült légi felvételen.
MTI Fotó: Varga György

A Közgép forgalma ugyan drámaian csökken: a G-nap előtt még 100 milliárd forint feletti árbevételű társaság az utóbbi két évben összesen is csak 25 milliárd forintot hozott össze, de a cég Haraszti úti telepéről a legnagyobb harag közepette is szállítottak betonelemeket az építkezésekre. Különösen azután, hogy az áprilisi választás lement különösebb balhé nélkül – számolt be piaci tapasztalatairól.

A jéghegy csúcsáról már megegyeztek

A szerdai bejelentés szerint az átruházásnak a Simicska- és részben most is Nyerges-vagyon határokon belül látható része a tárgya,

a külföldi érdekeltségekről nem emlékeztek meg. A piacon úgy tudják, Simicska igyekezett a határokon kívül is bástyákat kiépíteni, ám ezekről igen hézagosak az információk.

Még 2011-ben bukkant fel a Népszabadságban a hír a páros svájci bázisáról, illetve a Zollikonban bejegyzett cégükről, a Basis Invest GmbH-ról, de zollikoni szálakon kapcsolódott hozzájuk akkoriban például egy magyar építőipari cég, a Pentavia Kft. Az Átlátszó oknyomozó portál pedig az afrikai partoktól 500 kilométerre, az Atlanti-óceáni szigeten, Madeirán találta meg Nyerges, illetve ingatlanüzlete nyomait. A portál az akkori Közgép-vezér Németh Miklós és Fidesz-közeli ügyvédek  luxus-ingatlanügyleteiről is cikkezett Uruguay-ban, közelebbről Montevideóban.

Nyerges nevét most is meg lehet találni a svájci cégnyilvántartásban, a tavaly év elején, 250 ezer svájci frankkal gründolt N.E.Z. Managemant Consulting AG-ban. A cég székhelye a Luzerntől néhány kilométerre, a Pilatus-hegy lábánál fekvő 25 ezres városka, Kriens. Nyergesnek a G-nap óta saját magyarországi vagyonkezelője is lett, 2018 márciusa óta tulajdonos a Psilon-Vagyonkezelő Zrt.-ben, bár a társaság 2016 végi bejegyzése óta a mérlegében említésre méltó mozgás nem látszott.

Simicskáról úgy hírlik, az utóbbi időben külföldre tette át üzletei súlypontját, egy ideje az Egyesült Államokban aktív.

Kiemelt képünkön: Simicska Lajos köszönti részvényeseit és alattvalóit! felirat egy teherautón elhelyezett óriásplakáton a Fidesz-KDNP frakcióülésének otthont adó Park Inn Sárvár szállónál 2012. szeptember 5-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik