Belföld

Itt az Alkotmánybíróság döntése, ezért vonulhatott vissza a hallgatói önkormányzat elnöke

Alig két hete számoltunk be róla, hogy 11 év után lemondott a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöki posztjáról Török Márk. Most kiderült az is, hogy az érdek-képviseleti vezető az Alkotmánybíróság (AB) minapi döntése értelmében nem is maradhatott volna az EHÖK élén. Az Átlátszó Oktatás ugyanis arról írt, hogy az AB visszautasította Török indítványát. A volt önkormányzati elnök 2016-ban fordult a testülethez, miután a Szegedi Tudományegyetem rektora 2016-ban megsemmisítette az őt megválasztó választmányi határozatot, emiatt pedig bírósági eljárás kezdődött.

Török arra kérte az AB-t, hogy állapítsa meg a felsőoktatási törvény egyik pontjának alaptörvény-ellenességét, és semmisítse is meg azt. A sérelmezett szakasz szerint ugyanis

a hallgatói önkormányzat tisztségviselője megbízatási ideje – valamennyi hallgatói önkormányzati tisztségének időtartamát egybeszámítva – legfeljebb négy év lehet.

Ezt viszont Török jelentősen túllépte. A volt érdek-képviseleti vezető többek közt az élethosszig tartó tanulásra hivatkozott, illetve a hallgatói jogokra és kötelezettségekre. Mint írta a szabály:

aránytalanul korlátozza a hallgatói jogokat, ugyanis a hallgató tisztségviselésre vonatkozó passzív választójogát négy évben maximálja, ugyanakkor ugyanezen hallgatónak a hallgatói jogviszonyából eredően négy év elteltét követően is ugyanolyan kötelezettségei vannak, jogai azonban csökkennek.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor nem tartotta a panaszt befogadhatónak, mivel még felülvizsgálati eljárás van folyamatban, így azt érdemi vizsgálat nélkül visszautasította.

Ehhez képest figyelemre méltó, hogy Török nemrég azzal érvel lapunknak, többek közt azért mondott le, mert

a „felnőtt munkájával” kíván foglalkozni.

Emlékezetes, hogy az egyetem mind a 12 karának dékánja megkérte Törököt, hogy az intézmény hírnevére tekintettel ne ragaszkodjon görcsösen tisztségéhez és ne menjen bíróságra. A diákvezér erre kioktató levelet írt a kari vezetőknek, amiben konkrétumok és nevek említése nélkül visszaéléseket sugallt.

Kiemelt kép: MTI/Németh György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik