Belföld

Kiderült, melyik magyar cég csomagolt fertőzött zöldségeket 5 uniós államba

Korábban megírtuk, hogy az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatala szerint ugyanaz a magyar cég csomagolta azokat a fagyasztott zöldségeket, amelyek 2015 óta öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak megbetegedéseket. Június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet jelentettek.

A magyar cég 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékeiben a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem vezetett eredményre. További vizsgálatok szükségesek a szennyezés forrásának feltárásához.

Az uniós hivatal szerint a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megtiltotta minden fagyasztott zöldségtermék forgalmazását, amit a szóban forgó üzemben állítottak elő, és elrendelte visszahívásukat. Az üzem termelését leállították.

Most kiderült az is, melyik üzemről van szó. 

Magyarországról is visszahívják a fertőzött zöldségeket csomagoló cég termékeit
A több különböző márkát is érintő kivonást Európa szerte elindították.

Az Agrárszektor szerint sorozatos ellenőrzéseket tartott az elmúlt hónapokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a volt bajai hűtőház telephelyén működő, gyorsfagyasztott zöldségféléket előállító üzemben, mivel az unió gyorsriasztási rendszere szerint onnan származó csemegekukorica-termékekben lisztéria-szennyezettséget mutattak ki.

A járási hivatal forgalmi korlátozást rendelt el, a Nébih pedig termék- és környezeti higiéniai mintákat vett. A hivatal az eset nyomán azt is kilátásba helyezi, hogy újragondolja a gyorsfagyasztott zöldségfélék kockázatértékelését, illetve a legveszélyeztetettebb fogyasztói csoportoknak szóló kommunikációt.

A Nébig megerősítette, hogy március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében, ahol gyorsfagyasztott zöldségféléket állítanak elő .

A vizsgálatsorozat előzménye, hogy az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASSF) szerint februárban Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt emeltek kifogást a finn és a francia hatóságok egyes Magyarországon gyártott gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica tételekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik