Belföld

Állami vagyont passzolhat át a kormány a haveri körnek

Szépen elrejtették az erről szóló törvénymódosítási javaslatot. Az ellenzéki képviselők nem csodálkoznának, ha Mészáros Lőrinc is a megbízottak között lenne.

Egy, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvénymódosítás mellé csempészett, szokás szerint egyéni képviselői indítványként benyújtott fideszes javaslat szerint a kormány lényegében bárkit kinevezhetne az állami társaságok tulajdonosi joggyakorlójának — írta meg a Népszava. Mindezt úgy, hogy ha megszavazzák a törvényt, azt már csak kétharmaddal lehetne módosítani.

Az állami cégek tulajdonosi jogait a jelenlegi szabályok szerint leginkább a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja. A fideszes Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke most ezt egészítené ki azzal, hogy az állam tulajdonosi jogait  az eddig nem nevesített, a kormány egyedi határozatában meghatározott személy is képviselhetné. Ráadásul törlik a Nemzeti Ménesbirtokról szóló törvényből, hogy a gazdaság feletti tulajdonosi jogokat az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja.

A cikk szerint a keddi parlamenti vitában Fónagy János, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a javaslatot azért tartotta szükségesnek, hogy a legmagasabb szakmaiság alapján választhassanak ki személyeket vagy intézményeket erre a szerepre. Szinte valamennyi felszólaló ellenzéki képviselő megemlítette, hogy nem csodálkoznának, ha a kormány által kijelölt új tulajdonosi joggyakorló néhány kiemelt állami cég esetében Mészáros Lőrinc vagy a miniszterelnök strómanjának tartott volt felcsúti polgármester valamely lekötelezettje lenne.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik