Közélet

Tiborcz volt üzlettársa köröz a Mezőhegyesi Ménesbirtok felújítása körül

De nem elég a rendelkezésre álló pénz :(

Szarvasmarhatelepet és mezőgazdasági terményfeldolgozó és -tároló üzemet építenének a Mezőhegyesi Ménesbirtok területére, de egyelőre nincsen kivitelező az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent tájékoztatás szerint.

A projektre két, közpénzekkel kitömött cég jelentkezett:

  • a milliárdos állami megbízások egyik éllovasa, a West Hungária Bau (WHB) Zrt., aminek tulajdonosa Paár Attila, Tiborcz István többszörös üzlettársa,
  • és egy másik állandó favorit, a stadionépítésekről elhíresült ZÁÉV Zrt.

Előbbi összesen 15 milliárd 979 millió forintért vállalta volna a két feladatot, utóbbi pedig még ennél is magasabb, 16 milliárd 602 millió forintos árat szabott meg. Az ajánlatok bontásakor derült ki, hogy a kiíró Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek ennél jelentősen kevesebb, 11,4 milliárd forintos fedezete van a beruházásra.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t 2004-ben privatizálták, a kormány 2016 novemberében döntött a visszavásárlásról, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva 2017. január 1-vel megalapították a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A cél az volt, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre. A ménesbirtok megújulásáról képes cikkünket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik