Belföld

Évi 105 millióba kerülnek a kormánybiztosok

Jelenleg 14 kormánybiztos segíti Orbán Viktor munkáját, a zoom.hu által kikért közérdekű adatigénylésből pedig többek közt kiderült, hogy összesen évi 105 millió forintba kerülnek a kormánybiztosok az adófizetőknek.

A Miniszterelnökség válaszában egy 13 fős lista szerepelt, ami nem teljesen fedi a kormány honlapján elérhető névsort, de a tájékoztatás szerint csak ők tartoznak a Miniszterelnökség állományába, így lehetséges, hogy amíg Schmidt Mária a kormány honlapján az ’56-os emlékév kormánybiztosaként szerepel, addig formailag a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozik.

A kormánybiztosok államtitkári díjazást kapnak munkájukért, ez havi 997 ezer 200 forintot jelent, kivéve azoknál, akik díjazás nélkül végzik el a feladataikat. Ilyen például Andy Vajna, aki a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Van olyan is, aki kevesebbet kap az államtitkári illetménynél, például Héjj Dávid, aki helyettes államtitkári fizetést kap, ez havi bruttó 748 ezer forint. Viszont emellett miniszterelnöki biztos is, amiért havi bruttó 1,25 milliót vesz fel államtitkári fizetése mellé.

Rajta kívül Homolya Róbert is két helyről kap fizetést.

Szijjártó Péter pedig külgazdasági és külügyminiszter kormánytagsága mellett három kormánybiztos munkáját is elvégzi: ő a magyar-kínai és a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokért felelős biztos, ezen kívül ő felel a Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért is. Ő egyik kormánybiztosi megbízatásáért sem vesz fel pénzt a miniszteri fizetése mellett, ami havi bruttó 1,3 millió forint.

Az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős Fürjes Balázs fizetése 997 ezer 200 forint.

Több kormánybiztos munkája is a koordinációról és összehangolásról szól, Farkas Sándor közel havi egymilliót kap havonta a Mezőhegyesi Állam Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért. A kormánynak van vitorlázás-, kerékpározás-, aktív kikapcsolódás- és kisvasútügyi kormánybiztosa is, ő Révész Máriusz.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik