Belföld

Lázártalanítottak az Új Nemzedék Központban, Nobilis helyére a Fidelitas egyik vezére került

Újabb bástyát veszített el Lázár János. Nobilis Márton néhány éve még tízmilliárdok felett diszponált, mára családjával szinte minden nagyobb projektből kiszorultak.

Már nem Nobilis Márton, a milliárdos vállalkozó Nobilis Kristóf fia a közpénzmilliárdokkal kitömött Új Nemzedék Központ vezetője — értesült a 24.hu. Helyére a Fidelitasból igazoltak ügyvezetőt: dr. Vincze Gézát, aki a Fidesz ifjúsági szervezetének egyik alelnöke, és trafikbotrányban is emlegetett jelenlegi elnök, Böröcz László jobbkeze. Vincze megbízása május 18-ától határozatlan időre szól.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke a kormánypárt ifjúsági társszervezetének XIV. tisztújító kongresszusán a székesfehérvári Vörösmarty Színházban 2017. májusában
Fotó: Kovács Attila / MTI

Nobilist Lázár János egykori kancelláriaminiszter embereként tartották számon forrásaink szerint. Pethő András újságírót – aki az Origótól Lázár hotelszámláinak megírása nyomán kitört botrány után távozott – idézte a Magyar Narancs, miszerint éppen Nobilis Márton volt az, aki a portállal szerződéses viszonyban álló Prestige Media nevében rendszeresen fogalmazott meg politikai jellegű kéréseket közvetlenül a portál igazgatójának, illetve főszerkesztőjének. Nobilis tanácsadóként dolgozott a Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár és felesége, Várhegyiné Fekete Marianna Prestige-nél.

Nobilis szerencsecsillaga Lázáréval párhuzamosan emelkedett: miután az állami reklámpénzek elosztásával foglalkozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) a Miniszterelnökséghez került, Lázár 2014 októberében Nobilist nevezte ki elnöknek. Majd, miután az NKH felügyelete átkerült a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához nagyhirtelen távozott is posztjáról. Nem ment messzire: az MTVA 100 százalékos tulajdonában lévő Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője lett. Itt 2016 októberéig maradt, majd az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese lett.

Orbán Viktor miniszterelnök Várhegyi Attilával, az MTVA akkori kommunikációs tanácsadójával és Havasi Bertalan helyettes államtitkárral beszélget, mielõtt a miniszterelnök interjút ad élõ adásban a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2013. februárjában
Fotó: Kallos Bea / MTI
Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu
Élet a közmédia után: milliárdok tartoznak Nobilis Kristóf fia alá
Több mint 17 milliárd forint állami pénz elosztására van ráhatása Nobilis Mártonnak, a milliárdos Nobilis Kristóf fiának.

Nobilis Márton édesapja a milliárdos vállalkozó Nobilis Kristóf, aki a hvg.hu cikke szerint tavaly kiszállt a Schmidt Máriával közös ingatlancégéből, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ből. A lap információi szerint az alapító azért vált meg áron alul a részesedésétől, mert az 56-os kormánybiztos családi cége másokkal összejátszva tavaly már kiszorította a részvényesek jelentős részét, de még csak vizsgálat sem indult a szabálytalan tranzakció miatt. A BIF Nyrt.-t elsőként Spéder Zoltán hagyta ott, az ellene zajló lejáratóhadjárat kellős közepén. Nobilis Kristóf a lapnak úgy fogalmazott: széllel szemben nem lehet pisilni, ezért döntött a papírok értékesítése mellett. Ezzel lett teljes Schmidt Mária és fia, Ungár Péter hatalomátvétele a BIF Nyrt.-ben.

Spéder Zoltán,
Fotó: Kovács Attila / MTI

Nem ez az egyetlen terület, ahol rosszul alakultak a dolgok a Nobilis család számára: a Lánchíd Palota ügyében az Eximbank új vezetése tett feljelentést, az egyik gyanúsított Nobilis Kristóf volt. Az Exim szerint az előző vezetés a jó erkölcsbe ütköző bérleti szerződést kötött Nobilis érdekeltségével. Tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon
A patinás épületet Nobilis Kristófhoz kötödő cég vette meg 10 millió euróért.

Kérdéseinket elküldtük az Új Nemzedék Központnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, válaszaikkal bővítjük cikkünet. 

Kiemelt kép: Nagy Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik