Média

Élet a közmédia után: milliárdok tartoznak Nobilis Kristóf fia alá

Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu
Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu
Több mint 17 milliárd forint állami pénz elosztására van ráhatása Nobilis Mártonnak, a milliárdos Nobilis Kristóf fiának azóta, hogy váratlanul tavaly októberben távozott az MTVA Újmédia és Teletext Kft.-jének éléről.

Október közepén robbant a 24.hu híre: távozik Nobilis Márton, a leggazdagabb magyarok toplistáján is szereplő Nobilis Kristóf fia az Újmédia és Teletext Kft., a közmédia 100 százalékos leányvállalatának éléről. (Ez a cég működteti az MTVA teletextjét és gondozza internetes oldalait.) Nobilisre nem csak édesapja miatt hárult nagy figyelem, hanem mert korábban az állami reklámpénzeket a hazai médiavállalatok között szétosztó Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak (NKH) volt az elnöke.

Alig volt profit a cégben, pedig milliárdos nagyságrendű árbevétele volt

Az Új Média és Teletext Kft. 908,7 millió forint nettó értékesítési árbevétellel zárta a legutóbb lezárt, 2015-ös pénzügyi évet – derül ki a leadott pénzügyi beszámolóból. Érdekesség, hogy a jelentős árbevétel ellenére a társaság csekély, mindössze 1,5 millió forint adózott eredményt tudott produkálni.

A közmédia 1998-ban eredetileg még Új Képújság Kft. néven létrehozott leányvállalatának élén Nobilis amúgy egy évig sem húzta ki, hiszen 2015 novemberben nevezték ki. A távozás okait firtató kérdéseinkre októberben nem válaszoltak a médiavállalat sajtóosztályán. (Az ügyvezető utódjának az Újmédia és Teletext Kft. élén Nagy Antal Zsoltot nevezték ki, aki korábban a Simicska Lajos médiaérdekeltségei közé tartozó HírTV-nél volt főrendező, majd nem sokkal Simicska és Orbán Viktor emlékezetes tavalyelőtti összeveszését követően az MTVA-nál kapott fontos pozíciót, és lett a közmédiánál tanácsadó, majd produkciós igazgató.)

Minisztériumi állást kapott

Ma végre megtudhattuk, miért hagyta ott a közmédiát Nobilis. Egy informátorunk ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozó egyik budapesti belvárosi épületben felfigyelt egy ajtón lévő feliratra, amiből kiderült, hová tűnt Nobilis tavaly októberben. A Balog Zoltán miniszter vezette emberminisztériumban kérdésünkre meg is erősítették, hogy Nobilis Márton tavaly október 15. óta az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő általános főigazgató-helyetteseként dolgozik.

Megkérdeztük azt is, mennyi pénzről dönt Nobilis. Ezzel kapcsolatban a minisztériumban azt mondták, erről és a főigazgató-helyettes feladatairól a Szervezeti és Működési Szabályzat (az SZMSZ) rendelkezik, de konkrétumot nem mondtak.

Milliárdok tartoznak alá

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2012 augusztusában jött létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma hazai forrású pályázati feladatainak ellátására. A szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményeként 12 támogatási program keretében évente közel 80 ezer pályázatot dolgoz fel, és több mint 17 milliárd forint összegű forrás felett rendelkezik az oktatás, a szociális, a civil, az egyházi, a nemzetiségi, és a társadalmi felzárkózás területén. A Támogatáskezelő látja el emellett a TÁMOP Gyerekesély programjának vezetését is. Ez a program 21 kistérségben hivatott elősegíteni a hátrányos helyzetű gyermekek esélykiegyenlítését.

Nem akárhol

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő székhelye egyébként az V. kerületben, az 1898-ban épült hajdani Csillag-palota épületében van. Az Alkotmány utcai palotát még Csillag Béláné Geiger Flóra birtokosnő építette, és sokáig a külügyminisztérium titkos vendégházaként működött.

Várhegyi volt munkatársa

A jelenleg 33 éves Nobilis egyébként az NKH-t megelőzően (2009-től) a közmédiától is jelentős megbízásokat elnyerő Prestige Mediánál volt tanácsadó. Ez a cég a korábban (2002 őszén) folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélt Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár és szolnoki polgármester, valamint felesége, Várhegyiné Fekete Marianna tulajdonában van. (Várhegyiről, aki a közmédia egyik legbefolyásosabb emberének számít, éppen ma írtuk meg, hogy a fia is a közmédiánál dolgozik, méghozzá immáron három éve.)

Kiemelt kép: Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik