Belföld

Helikopterezés, luxusjacht, vadászat: 10 botrány, amit a Fidesz nem engedne megírni

Minden jel szerint a jövőben kevesebb olyan történet kerülhet majd a nyilvánosság elé, ami a magyar politikusok, illetve családtagjainak fényűző életmódjáról, anyagi helyzetéről vagy épp érdekes kapcsolatairól szól. Legalábbis ezt célozhatja az a törvényjavaslat, amit Trócsányi László igazságügyi miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

A magánélet védelméről szóló javaslat alapján

  • a közéleti szereplő magán- és családi életét, valamint otthonát a közügyek szabad vitatásának körén kívül eső közléssel vagy magatartással szemben a közéleti szereplőnek nem minősülő személlyel azonos védelem illeti meg.
  • Magánélethez való jog minden embert megillet, és azt a közügyek szabad vitatása során is tiszteletben kell tartani, erre figyelemmel a közéleti ügyek szabad megvitatása sem járhat a magán- és családi élet, valamint az otthon sérelmével.

Vagyis ezek alapján – ha a törvény hatályba lép – a politikusoknak elég lehet annyival elhárítaniuk egy-egy kínos, például a külföldi nyaralásaikra vonatkozó kérdést, hogy az magánügy, tehát nem tartozik a közügyek szabad megvitatásának körébe. Ráadásul, ha mégis nyilvánosságra kerülnek az ilyen ügyek, a politikusok pert indíthatnak, és a bíróság akár sérelemdíjat is megítélhet a számukra.

A friss törvényjavaslat ismeretében összeszedtünk 10 olyan politikusokat érintő botrányt, ami bajosan születhetett volna meg, ha a tervezett szabályokat már bevezették volna.

1. Semjén Zsolt méregdrága külföldi vadászútjai

Az azóta megszüntetett Magyar Nemzet írta meg, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes évek óta vesz részt Svédországban méregdrága rénszarvasvadászatokon. Az utakat ráadásul nem is ő fizette, hanem egy olyan üzletember, akinek érdekeltségei rengeteg állami és európai uniós támogatáshoz jutottak. Az egyik vadászat alkalmával Semjénék olyan helikopterrel eredtek az állatok után, amelynek kibérlése egy órára 750 ezer forintba került. Azóta a 444.hu azt is megtudta, hogy nemcsak Svédországban, hanem Kanadában is vadászott a miniszterelnök-helyettes, akkor bölényre és farkasra ment. Figyelemre méltó, hogy Semjén elébe ment a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatnak, ugyanis ő mindvégig azt állította, hogy nem képviselői minőségében vett részt a vadászatokon, így azokhoz senkinek semmi köze.

2. Rogán Antal letagadott luxushelikopterezése

Rogán Antalról, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterről a mára szintén bezárt Népszabadság írta meg 2016-ban, hogy légi járművel utazott családjával egy ismert celeb esküvőjére. A lap által közölt felvételeken az volt látható, amint a miniszter és családja a budaörsi repülőtéren leszáll egy magán helikopterrel, majd egy német rendszámú luxus-Mercedesszel továbbutazik. A politikus először letagadta, hogy helikopterezett volna, és perrel fenyegetőzött. Bár később belátta, hogy hibázott, ő is magánügyként emlegette a repkedést. Mint mondta, számára az az ügy tanulsága, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha felesége ügyes üzletasszonyként intézte ezt.

3. Lázár János, a főherceg és a gróf vadászkalandjai

A miniszterelnök-helyettesen kívül Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter is hódol a zsákmányejtés örömének. A volt tárcavezető még államtitkárként vett részt egy több millió forintba kerülő fácánvadászaton, amelyen összesen 913 madarat lőttek ki. A mészárláson részt vett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Gróf Károlyi László és felesége, Miklós liechtensteini herceg és felesége is. Lázár akkor nem nyilatkozott a vadászatról, sem annak költségeiről, csupán annyit üzent – párttársaihoz hasonlóan –, hogy a közéleti tevékenységéről kész bármilyen felvilágosítást megadni, de a magánélethez való jog minden magyar embert megillet. Nem ez volt az egyetlen fácánvadászat, amin Lázár részt vett, szintén 2014-ben derült ki, hogy a politikus egy csehországi vadászatot is rendelt, ami 23 millió forintba került. Lázár akkor azt mondta: a vadászatot nem ő fizeti, hanem a programban részt vevő többi vadásszal együtt állják majd a számlát.

4. Mészáros Lőrinc és az álomnyaralás

Mészáros Lőrinc milliárdos üzletemberről, Orbán Viktor jó barátjáról a Magyar Narancs írta meg, hogy egy luxusjachtra jár nyaralni az Adriára. Az egykori gázszerelő, aki mára legalább a második leggazdagabb magyar lett, 2016-ban és 2017-ben is a hajón nyaralt családjával. A luxusjacht az Artemy nevet viseli, 35,4 méter hosszú, 12 vendég és 6 fős legénység szállásolható el rajta, a teraszáról nyílik egy tágas nappali, abból pedig egy 12 személyes étkező. Öt kabin található a hajón, mindegyik fürdőszobával felszerelve, ezenkívül van még fitneszterem, bárpult, étkező és jakuzzi is. A luxusjachtot 4,5 millió eurós (körülbelül 1,4 milliárd forintos) áron hirdették meg 2015-ben.

5. Habony Árpád ibizai luxusszipogása

Ha az igazságügyi miniszter javaslata már hatályos lett volna, valószínűleg azt sem lehetett volna megírni, amikor Orbán Viktor miniszterelnök informális tanácsadóját a 444.hu egyik olvasója kiszúrta egy videofelvételen, ami az ibizai Heart nevű szórakozóhelyet reklámozta. Habony Árpád néhány másodpercig szerepelt a felvételen, amin az látható, hogy a tanácsadó üveges tekintettel figyelte a klub műsorát. A felvételt a széles közönség számára letiltották, majd újra elérhetővé tették, Habony szipogása nélkül. A Heart a legforróbb vendéglátóhelyek egyikének számít a világon playboykörökben.

Édes élet a közszereplővel: fáról szedheti a pénzt Habony Árpád
Milliókat költ ékszerre, autóra, százezreket táskára. Látható jövedelem nélkül alapított cégeket és a legnagyobb sztárokkal bulizik a miniszterelnök tanácsadója.

6. Matolcsy új felesége busás fizetést kapott a jegybankban

A Magyar Nemzeti Bankban régóta keringett a pletyka, hogy az elnök, Matolcsy György számára több egy egyszerű munkatársnál az a Vajda Zita (mára Matolcsy Zita), aki nemzetközi szakmai titkárként a legjobban keresők egyike volt az MNB-ben. Sőt, már a jegybank előtt, a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy volt a főnöke. A viszonyukat akkor ismerte el az MNB, amikor a Népszabadság rákérdezett Vajda fizetésére és beosztására. Az MNB, illetve a jegybanki alapítványok – amelyek irigylésre méltó jövedelmet biztosítottak a nőnek – azzal próbáltak hárítani, hogy Matolcsy válása akkori feleségétől magánügy. Ha már akkor hatályos lett volna Trócsányi friss javaslata, aligha lehetett volna írni arról, hogy Vajda Zita testvére is az MNB-nél kapott állást, és anyja is dolgozott a jegybanki alapítványoknak. De rejtve maradhatott volna az is, hogy Matolcsy György és új felesége abban a luxusvillában él, amelyet Matolcsy kisebbik fiának cége vett meg a rokonuk bankjának a hathatós segítségével, és jókora hitelével.

400 milliós luxusvillába vette be magát Matolcsy és családja
Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja a 430 millióért hirdetett II. kerületi luxusrezidenciát.

7. Baráti ebéden a legfőbb ügyész és a jegybankelnök

Bár hivatalos úton, a szervezeti ábrából is megtudható, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna ügyvezető igazgatói fizetése alig pár tízezer forinttal marad el a havi 5 milliós elnöki fizetéstől, az lehet, hogy rejtve lenne mind a mai napig, hogy – mint lapunk megírta – a lánya, Polt Petra is a jegybankban dolgozik, lényegében friss diplomásként; a piaci átlagot jócskán meghaladó bérért, havi bruttó félmillió forintért alkalmazta tavalyi felvételekor a jegybank. De talán nem lehetett volna közzétenni azt a híres fotót sem, amelyen Matolcsy és Polt a jegybanki alapítványi pénzszórások miatt két éve kirobbant botrány idején együtt ebédelnek.

Forrás: Pápa Levente, Együtt – Facebook

8. Szijjártó Péter 167 millió forintos háza

A külgazdasági és külügyminiszterről 2014-ben derítette ki az RTL Klub, hogy feleségével együtt egy 400 négyzetméteres dunakeszi családi házat vásárolt meg 167 millió forintért. Szijjártó Péter az RTL Klubnak azt mondta, hogy a házra ráment a megtakarítása nagy része, emellett felesége tízmilliós megtakarítását is ráköltötték. Szüleitől 33 millió forintot kapott ajándékba és 34 millió forintot kölcsönbe, a feleség szüleitől pedig tízmilliót kaptak ajándékba.

9. Orbán Ráhel és férje a saját lábán áll

A miniszterelnök lányáról, Orbán Ráhelről derült ki 2014-ben, hogy olyan külföldi egyetemre jár, ahol 15 millió forintba kerül a tandíj, amit vagyonnyilatkozata alapján nem tudott volna kifizetni a miniszterelnök. Orbán Viktort ekkor sok támadás érte az ellenzéki pártok részéről, amire lánya adott választ. „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük”– közölte Orbán Ráhel, megvédve apját az olyan kérdésektől, amelyek azt feszegetik: miből volt a kormányfőnek pénze a hatalmas tandíjra? Orbán Ráhel férje, Tiborcz István egyébként számos állami közbeszerzésnek a részese volt. Az ő tulajdonában volt az a közvilágítással foglalkozó Elios Innovatív Zrt., amelynek látványos közpénzes tarolása miatt több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala.

10. Kósa Lajos: édesanyám nem strómanja senkinek

Talán Kósa Lajos rokonainak egyre növekvő vállalkozásbirodalmáról sem lehetett volna következmény nélkül beszámolni, ha a magánélet védelméről szóló új tervezet már hatályos lett volna. Arról a Népszava számolt be, hogy Kósa egészségügyi nyugdíjas édesanyja 2015-ben egy mátészalkai sertéstelep felét vette meg. A 82 éves Kósáné a család egy távoli rokonától vásárolta meg a Méker Kft. nevű, főtevékenységként sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét. Azt nem tudni, hogy a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósáné mióta érdeklődik a disznótenyésztés iránt. Ráadásul ritka szerencse érte Kósánét, ugyanis a cég sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton bő 100 millió forintot nyert. A fideszes politikus egyébként azt mondta, az édesanyja nem strómanja senkinek.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik