Közélet

Havi félmilliót keres Polt Péter 24 éves lánya Matolcsy jegybankjában

Anyagilag – is – meglehetősen vonzó munkahely a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezt látszik igazolni Polt Petra esete.

A 24.hu írta meg, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lánya úgy helyezkedett el a jegybankban az idén január 1-jén, hogy az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója Polt havi 4,95 millió forintos bruttó bért kereső felesége, Polt-Palásthy Marianna. (Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, de családtagok; a lány Polt Péter korábbi házasságából született).

Ráadásul a jelek arra utalnak, hogy a jogi igazgatóságon dolgozó, idén 24 éves Polt Petrának a jegybank lehet az első, jogászi végzettséget megkövetelő munkahelye a jogi egyetem elvégzése után.

Akkor az MNB nem árulta el, mennyit keres Polt Petra, csak annyit közöltek, hogy a munkakörre irányadó bérezésben részesül. Ezért közérdekű adatigényléssel kikértük az MNB-től az információt. A válasz szerint Polt Petra havi bruttó 500 ezer forint munkabért kap. Ezt fejeli meg – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ezt leosztva havi szintre kicsivel több 40 ezer forint jön ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Vagyis összességében 500+40 ezer forint juttatásban részesül Polt Petra, ami nettóban a havi 360 ezer forintot közelíti – mindezt pályakezdő jogi munkatársként. Ez érdemben több annál, amit a versenyszektor általában kínál a hasonlóan kezdő banki jogászoknak.

Az továbbra sem világos, hogy a legfőbb ügyész felesége részt vett-e a legfőbb ügyész lányának felvételéről szóló döntés meghozatalában. A jegybank első válasza annyi volt, hogy Polt Petra a jegybankban az MNB általános felvételi eljárása eredményeként kapott jogászi munkakört a Jogi igazgatóságon. Újra rákérdeztünk, hogy a döntésben vagy a döntés-előkészítésben részt vett-e Polt-Palásthy Marianna, a jegybank hasonlóan, de kicsit bővebben válaszolt:

a munkavállaló az MNB általános felvételi folyamata szerint került kiválasztásra. A személyügyekért felelős ügyvezető igazgató a felvételi eljárásokban közvetlenül nem vesz részt.

A jegybank alapító okirata (8. oldal), valamint a szervezeti és működési szabályzata (szmsz, 15. oldal) azonban segít eligazodni. Eszerint Matolcsy György jegybankelnök dönthetett arról, hogy felveszi Polt Péter legfőbb ügyész lányát a jegybankba, de ezt a munkáltatói jogát le is adhatta a főigazgatónak, Fömötör Barnának, aki már a gazdasági minisztériumban is együtt dolgozott Matolcsyval. A személyügyekért felelős ügyvezető igazgatónak, azaz Polt Péter feleségének, illetve az általa vezetett egységnek segítenie kell a döntéshozó (az elnök vagy a főigazgató) munkáját. Az szmsz 35. oldala szerint

a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató támogatja az elnök és más munkáltatói jogkört gyakorló vezetők személyi ügyekkel kapcsolatos munkáját, támogatja és irányítja a Bank emberierőforrás-rendszerének működését.

A személyügyekkel foglalkozó egységnek a kiválasztásban, a jelentkezők anyagainak kezelésében, az interjúztatásban van általában szerepe. Vagyis Polt Péter feleségének alighanem tudnia kellett arról, hogy a férje lánya felvételre jelentkezik. Ebből a szempontból érdekes az érintettség, az esetleges összeférhetetlenség és annak kezelése. A jegybank előző cikkünkhöz küldött válaszban kiemelte, hogy szerintük összeférhetetlenség nem áll fenn.

Ráígérnek a versenyszektor béreire

A Polt Petra fizetésre vonatkozó adat alátámasztani látszik azt az értesülésünket, hogy a jegybank rá tud ígérni a piaci szektor béreire. A kereskedelmi banki szférában jogászi területen egy kezdő vagy legalábbis nagyon kevés gyakorlattal rendelkező munkatárs havi bruttó 400-600 ezer közötti fizetést kaphat. Piaci hírek szerint a Matolcsy-féle jegybank meg tudja fejelni a versenyszférában jellemző béreket, általában 1,2-1,3-as szorzót emlegetnek. Polt Petra jegybanki fizetése pedig beleesik ebbe az intervallumba.

A Matolcsy-vezette jegybank és Polték kapcsolata azt követően értékelődött fel, hogy az MNB és alapítványai költését több kritika érte. A kormányoldal el is fogadott egy olyan törvényt, amely eldugta volna a meglódult alapítványi pénzköltés részleteit a nyilvánosság, az újságírók és az állampolgárok elől, azonban 2016 tavaszán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a jogszabályt. Az ügyészség pedig ezidáig meglehetősen passzívnak mutatkozott a jegybank körüli pénzmozgásokkal kapcsolatban tett bejelentések, feljelentések ügyében. Elhíresült viszont az a kép, amelyen az látható, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Matolcsy Györggyel ebédel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik