Belföld

Közbeszerzés nélkül kapott pénzt a Matolcsy közeli cég és az ég világon nem történt semmi

Hiába buktak le a Matolcsy-alaptíványok a Matolcsy-közeli cégek pénzelésével, komolyanvehető következményektől nem kell tartaniuk.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg az a tanulságos hirdetmény, amely a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét tartalmazza. A dokumentum a Matolcsy György MNB-elnök fejéből kipattant, a jegybank pénzéből  létrehozott Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítványt (PAGEO) és a korábban Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségében lévő, mára a jogutód New Wave Media Group Zrt.-n keresztül a jegybank elnök fia, Matolcsy Ádám résztulajdonában lévő New Wave Media Kft. ügyében született.

2016 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa hosszas huzavona és egy Alkotmánybírósági határozat után hozta nyilvánosságra szerződéseit, ez vezetett végül a vs.hu összeomlásához. A szerződéslistából ugyanis kiderült, hogy a híroldalhoz és a We Love-csoporthoz majdnem 650 millió forintnyi közpénz került különböző támogatásokon és megbízásokon keresztül.

Annyira szerették volna titokban tartani ezeket az adatokat, hogy egy törvénymódosítással lehetővé akarták tenni, hogy az MNB az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait titkosíthassa. Ezt vétózta meg az Alkotmánybíróság.

A PAGEO 2014 decemberében kötött szerződést a New Wave Media Kft.-vel a BUD-2020 Budapest Vízió bemutatására és széleskörű megismertetésére fókuszáló együttműködés indítására. A megbízást 2015. február 23-án módosították a Magyarok a világ élén szerkesztő és képszerkesztői feladatainak megrendelésével 23,1 millió forint értékben. A Közbeszerzési Döntőbizottság 2016-os ítélete szerint a PAGEO jogtalanul nyomta a pénzt közbeszerzés nélkül a Matolcsy-családhoz köthető céghez, ezért a közpénzből működő alapítvány 230 ezer forint bírsággal sújtotta.

Ez a jogtalanul kiszórt 23,1 millió forint 1 százaléka.

Ha a Döntőbizottság ilyen jellegű jogsértést állapít meg, pert kell indítania a szerződés érvénytelenségének kimondásáért.

És igen: a bíróság mostani ítélete szerint a kontraktus  érvénytelen, azonban „teljesülésbe ment át” (tehát a New Wave Media Kft. elvégezte a feladatot), a felek elszámoltak egymással, az eredeti állapot nem állítható vissza, így a Döntőbizottság a jogkövetkezmények alkalmazását nem kéri. A felmerülő 1,3 millió forintos illetéket fele részben az állam (tehát mi), fele részben a 23,1 milliós megbízást besöprő Matolcsy-érdekeltség viseli.

Akit érdekel a megbízás eredményének egy szeletkéje, itt megnézheti:

A New Wave Media Kft. a jegybanki pénzes botrányon túl azért is ismerős lehet, mert ezzel a céggel vásárolta meg Száraz István az Origót, amit tavaly nyáron Matolcsy Ádám hivatalosan is a nevére vett.

Fotó: Pál Anna Viktória/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik