Média

Matolcsy fiához került az Origo

A Matolcsy Ádám – a jegybankelnök Matolcsy György fia – által irányított és kizárólagos tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt. megvette a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t – derül ki a New Wave Media Group Zrt. MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.

Száraz István egy darabig még marad a cég élén

A közlemény szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette a Magyar Stratégiai Zrt.-nek. Közölték, hogy Száraz István a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezt követően pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti majd a menedzsment munkáját.

Száraz István, a New Wave Media eddigi vezetője. Forrás: M2 Petőfi TV
Száraz István, a New Wave Media eddigi vezetője. Forrás: M2 Petőfi TV

Bútor- és ingatlanipari befektetések után tartalomszolgáltatás

A Magyar Stratégiai Zrt. egyebek mellett Magyarország egyik legnagyobb múltú bútorgyártó manufaktúrája, a Balaton Bútor Kft. közvetett tulajdonosaként ismert. A Magyar Stratégiai Zrt. közvetlen egyedüli részvényese és egyben vezérigazgatója Matolcsy Ádám – derül ki a közleményből, melyben Száraz István tájékoztatott arról, hogy a vállalat történetében először, 2016-ban nyereséges évet zárt, és megnyílt a lehetőség a fenntartható üzleti fejlődés előtt.

Idézik Matolcsy Ádámot is, aki elmondta: a New Wave Media Group Zrt. nemcsak az egyik legnagyobb elérésű hazai online médiaportfólió és a magyar internetes tartalomszolgáltatás úttörője, hanem megújulni képes cégcsoport, amely reményeik szerint a “közeljövőben előremutató technológiai megoldásokkal rázza fel az itthoni online médiapiacot”.

A turisztikai portálokat megtartja Száraz

Száraz István az általa alapított WeLoveBudapest és WeLoveBalaton turisztikai portálok tulajdonjogát a jövőben is megtartja – jelezték a közleményben.

Az Origónak ez már a második tulajdonosváltása rövid idő alatt, hiszen 2015 végén vette meg a Száraz István vezette New Wave Media az alapító Magyar Telekomtól a céget, 4,2 milliárd forintnak megfelelő euróért. Az ügylethez egyébként Matolcsyék által szanált bank nyújtott segítséget 2015 végén. A New Wave Media mögött egyébként már korábban is a Matolcsy-családot sejtette a sajtó.

A mostani, MTI-hez eljuttatott közleményben arról is írtak, hogy az elmúlt mintegy másfél évben megvalósult a médiaportfólió és a hozzá kapcsolódó termékek átfogó újjászervezése. Ez idő alatt további akvizíciók és értékesítési partnerségek megkötése mellett lezajlott a cégcsoport folyamati szintű és technológiai reformja, valamint a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítése.

Adó-végrehajtással sújtott kishal vette meg a nagyot

A 2016-os pénzügyi beszámolója alapján egyébként a 2011-ben ingatlantevékenységre alapított Magyar Stratégiai Zrt. 145,6 millió forint árbevételt ért el, és 130 millió forint nyeresége volt adózás után. Érdekesség, hogy a felvásárolt New Wave Media Groupnak ennél jóval impozánsabb számai voltak a beszámolójában: 5,3 milliárd forint nettó árbevétele volt, adózott eredménye 513,6 millió forint volt. Vagyis úgy tűnik, a kis hal vásárolta fel a nagy halat, ráadásul a felvásárló Magyar Stratégai Zrt. ellen 2016 szeptemberében NAV-végrehajtás is volt.

Szárazékhoz korábban MNB-alapítványoktól érkeztek százmilliók

A Száraz István vezette, a vs.hu-t is működtető New Wave cégcsoportot egyébként korábban a Matolcsy György vezette MNB-hez tartozó alapítványok több mint 650 millió forinttal támogatták. Ennek tavaly áprilisi napvilágra kerülésekor a szerkesztőség tagjainak többsége felmondott.

Majdnem 650 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól a Vs.hu és a We Love-csoport
Három kiadó apró részletekben kapott rengeteg pénzt. A hírek szerint Vs.hu és a We Love-csoport is Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez kötődik, de most már övé az Origo is.

Egyébként nemrég derült ki, hogy az Origo 340 millió forint közpénzből újíthatja meg az e-mailt.

340 millió forint közpénzből újíthatja meg az emailt az Origo
A Századvég pedig a negyedórás bontású villamosenergia-piaci előrejelző modell kifejlesztésére kapott pénzt.
A tér és idő egyensúlyát is megbontotta a TV2 érdekében az Origo
Egészen sajátos módszereket alkalmazva próbál segíteni a TV2-nek az Origo és a Ripost.
Kimondható: Matolcsy ellopta a közpénzt
Az ítélet ellen nem fellebbezhet az MNB elnöke.

(MTI/24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik