Belföld

Sorra mondanak fel a VS újságírói

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Századvég-tanulmányokat kiperelő, korábban az Origónál dolgozó Joó Hajnalka otthagyta a VS.hu-t. A friss bejelentés óta sorra hagyják ott a szerkesztőséget az újságírók.

Eddig Joób Sándor, Munkácsy Márton, Rovó Attila ás Kovács Áron jelentette be, hogy nem folytatja a munkát a portálnál.

Joób visszaállítja a közpénz jelleget

Az Indextől a VS-hez igazoló Joób Sándor Facebook-oldalán azt írja:

Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében.

Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem.

Szavai szerint márciusban egy magáncéggel szerződött, a VS-t izgalmas kihívásnak tartotta, azonban

időközben kiderült, hogy ez a magáncég nem éppen átlátható módon közpénzeket használt fel.

A 444.hu szerint Rovó Attila, a Közélet rovat vezetője így indokolta döntését a közösségi oldalon:

Lelépek a VS-től, gondolom, nem kell magyarázni, miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. És akkor egy klasszikus: ‘nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget.

Meglepődtek, megdöbbentek

A tömeges felmondás oka, hogy miután múlt héten az MNB-nek nyilvánosságra kellett hoznia alapítványainak költéseit, kiderült, hogy a VS.hu-t is kiadó New Wave cégcsoport is a támogatottak között volt. A New Wave Production, New Wave Media és a cégcsoporthoz tartozó, We Love Budapestet és We Love Balatont kiadó We Love Publishing összesen 642 255 760 forintot kapott az MNB alapítványaitól.

Szombat éjjel a VS szerkesztőségi közleményben tudatta, hogy őket is meglepte és megdöbbentették a közzétett adatok.  Mint írták:

Hogy vannak támogatott projektek, azt csak az azokban résztvevő újságírók egy része tudta, de ezek nagyságrendjével ők sem voltak tisztában, mint ahogy azzal sem, hogy több alapítványtól is érkezik pénz.

UPDATE: Újabb távozó

Facebook-oldalán jelentette be Dzindzisz Sztefan, hogy nem folytatja munkáját a VS-nél.

Viszlát VS! Életem egyik legjobb fél évét tölthettem itt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló kollégákkal, de az utóbbi idők történései után úgy érzem, nincs itt maradásom…. Csak sajnálni tudom

UPDATE2: Még egy búcsú

Bátorfy Attila neve is kikerül az impresszumból, ő is otthagyja az oldalt.

UPDATE3: Kósa András is felmondott

Facebook-oldalán jelentette be, így:

Kedves Mindenki nagyon szép időt töltöttem a VS-nél, egy nagyon jó csapat tagjaként, valóban azt írtunk, amit akartunk, de ennek most így, itt a vége. Sajnálom, főleg, hogy nem fogunk együtt dolgozni ezekkel a fasza kollégákkal.

Távozik a főszerkesztő

Liebhardt Olivér felmondásáról bővebb cikkünket itt találja.
Nem marad Szedlák Ádám, Puskár Krisztián és Bartha Máté sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik