Média

Az Origo veszteséges, tulajdonosa viszont megötszörözte saját profitját

origo
origo
A Száraz István vezette New Wave Media eredménykimutatása alapján nagyot nőttek tavaly, a New Wave Production mérlegadatait viszont egyelőre hiába kerestük a cégbíróságon. A cégcsoport által felvásárolt Origo egyébként továbbra is veszteséges.

Az Origo Media Zrt.-t megvásárló New Wave Media Kft. (NWM) 29,8 millió forint adózott eredménnyel zárta a 2015-ös pénzügyi évet – derül ki a cégbírósági adatokból.

Ez azt jelenti, hogy Száraz Istvánék egy év alatt meg tudták ötszörözni a 2014. évi 6 millió forintos adózott eredményüket.

A jelentős növekedést többek között az árbevételek jelentős növekedése tette lehetővé:

a 2014. évi 123 millióról 188 millió forintra nőtt a nettó árbevételük. Ennek ellenére a tulajdonos nem vesz ki pénzt az NWM-ből osztalékként.

Az NWM tavaly év végén kötött vételi szerződést a Magyar Telekommal az Origo Media Zrt. felvásárlásáról.

Mínusz 362 millió forint

A felvásárolt Origo Media Zrt. az eredménykimutatása szerint 362 millió forint veszteséggel zárt a 2015-ös évet, ami megmagyarázza, miért akart tőle ennyire megszabadulni a T-csoport.

Az Origo Media Zrt. árbevétele egyébként 5 milliárd forint lett 2015-ben, ami néhány millió forint eltéréssel gyakorlatilag megegyezik a 2014. évi eredménnyel.

A New Wave csoport pénzügyi eredményei azért is izgalmasak, mert a cégcsoport több százmillió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül. A különös pénzáramlás miatt a New Wave-hez tartozó vs.hu főszerkesztője, sőt a honlap stábjának jelentős része felmondott, mivel állításuk szerint nem tudtak róla, hogy az MNB, illetve alapítványai pénzelte a kiadót. A felmondások miatt a weblap egy időre takarék üzemmódban üzemelt,

A vs.hu-t működtető, az ugyancsak az NWM-csoporthoz tartozó New Wave Production eredménybeszámolóját a május 31-i határidő ellenére egyelőre hiába kerestük a cégbírósági adatok között.

Az Origo Media Zrt.-t 13,2 millió euróért, vagyis körülbelül 4,2 milliárd forintért felvásárló New Wave Media Kft.-t egyébként 2014 áprilisában hozták létre, mindössze 3 millió forintos alaptőkével.

Érdekli még néhány további médiavállalat üzleti eredménye? Ezt és ezt a cikket ajánljuk.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik