Belföld

Vascsővel vertek agyon egy 87 éves borsodi asszonyt

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 04. 09:50

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfival és két nővel szemben.

A vádlottak társaságának egyike, egy 27 éves nő elpanaszolta társainak, hogy nincs pénze, és ha nem tudja eltartani a gyerekeit, akkor a gyámhatóság elveszi őket tőle. A férfiak és még egy nő ezért elhatározták, hogy Nyéstán egy 87 éves idős nőhöz fognak éjszaka betörni, és értékei megszerzése érdekében, ha kell, meg is ölik. A sértett korábban többször adott pénzt a fiatal nőnek.

2017 áprilisában az egyik éjszaka indultak tervük végrehajtására a szomszéd faluból Abaújszolnokról. Pontosan eltervezték az oda és visszautat is, hogy se az esetleges térfigyelő kamerák, se a szomszédok ne vegyék észre őket. A két férfi és két nő, kezükre zoknit és kesztyűket húzva, egyiküknél egy méteres vascsővel, a kertek alatt közelítette meg a sértett házát, út közben találkoztak a harmadik férfi társukkal.

Az idős nő már aludt a ház melletti nyári konyhában, melynek ajtaját kulcsra is zárta. Az egyik vádlott berúgta a zárt ajtót, majd a három férfi bement a helyiségbe. A nők kint maradtak figyelni és jelezni. Az egyik férfi azonnal az ágyon fekvő, és a zajra felriadó idős nőhöz lépett, és a nála lévő vascsővel ütlegelni kezdte. Társa előbb lefogta a védekező sértettet, majd ő maga is ököllel ütötte a fején és a testén. A bántalmazást addig folytatták, míg a sértett már nem mozgott. Ezután mindhárman kutatni kezdtek a házban. Vádlott társuk, a sértett által korábban kisegített nő elmondása alapján a különböző helyeken megtalálták a sértett pénzét és ezzel, ami pár tízezer forint volt, távoztak.

Hazafelé megbeszélték, hogy ruháikat elégetik. A kezükre húzott zoknikat, kesztyűket út közben eldobálták. Időközben észrevették, hogy a bántalmazáshoz használt vascső ottmaradt a házban, ezért az egyik férfi visszament, majd a csövet egy lakatlan telken lévő kútba dobta.

A bántalmazás következtében a sértett olyan súlyos koponya és mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. Halála az átlagost jóval meghaladó testi fájdalommal és lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. Előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás kitűzését.

Fotók: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.