Gazdaság

Mészáros Lőrinc már a második leggazdagabb magyar, 160 milliárddal növelte vagyonát

Mészáros Lőrinc, az egykori felcsúti gázszerelő tavaly még „csak” az ötödik helyet foglalta el 120 milliárd forintos vagyonnal, idén viszont már a második leggazdagabb magyar lett az OTP-vezér Csányi Sándor után – olvasható a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 kiadványban.

Az első helyezett Csányinak 320 milliárd forint becsült vagyona van, utána következik Mészáros 280 milliárddal.

Még érdekesebb, hogy Mészáros Lőrinc éves vagyongyarapodása egymagában 160 milliárdot, azaz a teljes 100-as kör bővülésének ötödét tette ki. A polgármesteri tisztségről nemrég lemondó Mészárosnak 2015-ben még 8,4 milliárd forintra becsülték a vagyonát, amely azóta több mint a harmincszorosára gyarapodott.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén a közelmúltban elhunyt Demján Sándor állhatna 260 milliárdos vagyonnal, míg a negyedik Gattyán György 240 milliárddal. Az első tízben kapott helyet Bige László, Széles Gábor, Veres Tibor, Felcsuti Zsolt, Kasza Lajos és Rákosi Tamás – utóbbi 100 milliárd forintra növelte vagyonát tavaly.

Az idei százas listán négy új név található. A legelőkelőbb pozícióban (26. hely) Jellinek Dániel, az Indotek-csoport többségi tulajdonosa nyitott. A 31. helyen jegyezték Schmidt Mária és családja vagyonát. A Terror Háza Múzeum főigazgatójaként is ismert üzletasszony azonban inkább visszatérőnek tekinthető, ugyanis férje, néhai Ungár András halálát követően már tagja volt a leggazdagabbaknak. Hozzá hasonlóan nagy visszatérő Jászai Gellért (94. hely), aki a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport egyik vezetőjeként és résztulajdonosaként került vissza a milliárdosok közé. Két, korábban jórészt ismeretlen üzletember is megjelent a 2018-as listán, mindketten az ingatlanfejlesztésben érdekeltek: Pálos Titusz (59. hely) és Füzesi Attila (98. hely).

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik