Belföld

Az EU-pénzek alaposan felhizlalták, duplázódó forgalom és nyereség Mészáros vasúti cégénél

Alaposan belehúzott tavaly Mészáros Lőrinc lassan követhetetlen nagyságúvá duzzadt vállalatbirodalmának egyik fő cége, a vasútépítésekben, vasút-villamosítási munkákban utazó R-Kord Kft.

Árbevétele és nyeresége is rekordot döntött – igaz, nem hosszú, üzletileg a fajsúlyos cégek között értelmezhető múltra tekint vissza a vállalkozás, azóta indította be a rakétákat, hogy 2013 közepén Mészáros megvette a teljes céget. Az addigi évi 800 millió forintos árbevétel mostanra, pontosabban 2017-re 36 milliárd forintra hízott. Ezzel megduplázta a megelőző évi forgalmát.

A nyereség is rendületlenül ível felfelé. A tavalyi adózott profit 7,5 milliárd forintra rúgott, ami az előző évinek a duplája, az azt megelőzőnek pedig a tízszerese.

Most osztalékot nem vett ki magának az ország második leggazdagabb emberévé lett Mészáros, aki leginkább arról híres, hogy Orbán Viktor jó barátja és bizalmasa, alighanem profitál is ebből a jó viszonyból. Megtette azt tavaly és előtte, 3,6 milliárdot, illetve 750 milliót szedett ki a megtáltosodott cégből a volt felcsúti polgármester.

A cég sikerét uniós pénzek bélelik ki, a nagy infrastrukturális beruházások döntő részét ugyanis az EU-forrásokból finanszírozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik