Belföld

Az Eliosnál is többet fialt Tiborcz István luxusingatlanos cége

Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzleti életét nagy nyereségek és tetszhalott cégek szegélyezik az OLAF-botrány után.

A legtitokzatosabb, nagynehezen felvállalt cég hozta a legtöbb pénzt, de még a veszteséges vállalkozásból is sikerült kisajtolni pár millió forintot a Tiborcz-birodalomban — ez derül ki a 17 vállalkozásból álló Tiborcz-birodalom friss mérlegeiből. Eszerint 4,1 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a 2017-es évet a cégbirodalom zászlóshajójának számító BDPST ZRT. Ez több, mint az a 3 milliárd forint, amennyiért a világverő közvilágításszerelő érdekeltségétől az Eliostól megvált. A luxusingatlanok forgalmazásával foglalkozó vállalkozás egyetlen év leforgása alatt meghatszorozta nyereségét, ami 2016-ban még csak 600 millió forint volt.

Sokáig csak sejteni lehetett, hogy Tiborcz Istvánnak köze lehet a BDPST Zrt.-hez, mert a cég hivatalos papírjaiban nem tüntették fel a miniszterelnök vejének nevét, de a bejegyzéséhez mégis ő fizette be az illetéket. A BDPST Zrt. ügyeit akkor kapta fel a sajtó, amikor kiderült, hogy a cég résztulajdonában álló AMX Nador House Kft. vette meg az üresen kongó egykori Postabank-székházat. A BDPST leányvállalata a turai kastélyt megvevő TRA Real Estate Kft, illetve a Városligeti fasor egy villáját megvásárló AMX HS Kft is.

A BDPST Zrt. nagyértékű ingatlanvásárlásairól és az FBI által körözött, azóta elhunyt szaúdi olajmilliárdossal, Ghaith Pharaonnal, valamint a Reccep Tayyip Erdoganérdekköréhez tartozó Adnan Polattal köttetett üzleteiről részletesen itt írtunk.

Veszteséges cégből is ömlik a pénz

Árbevétel nélkül, 67 millió forintos mínuszban zárta az évet a Viona Projekt Kft., leányvállalata, az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. pedig 178 millió forintos nettó árbevétel mellett 45,4 milliós nyereségnek örülhetett. A cégek a félállami Gránit Bank 1,95 milliárdos hitelével szerezték meg a Pesti Vigadó melletti Mahart-házat 2016-ban, Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának érdekkörével.


Nem sikerült bevételt realizálni a sokat emlegetett Downtown Development Kft.-vel sem, igaz, ennek a vállalkozásnak az üzleti éve csak tavaly augusztusban kezdődött. A vállalkozás szűk félév alatt 1,6 milliós veszteséget hozott össze. A Downtownba apportként az Andrássy út 43. szám alatti palota három – összesen 290 millió forintra értékelt – albetétje került korábbi sajtóhírek szerint.

Tetszhalott állapotban van a korábban Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft. néven működő IBC-Projekt Gazdasági Tanácsadó Kft. Ez a cég az Eliosszal foglalkozó OLAF-jelentésben is központi helyre került:

Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF jelentését
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

Az IBC-ben Tiborcz most is ügyvezető, Hamar Endrével egy ideig együtt vezette, ügyvédbarátja azonban 2013-ban kiszállt. A cég egyetlen forint árbevételre sem tett szert, 147 ezer forintos veszteséggel zárt.

32 milliónál kicsit több bevételről és 7,7 milliós veszteségről adott számot a Tiborcz-család főhadiszállásán, Csabdiba bejegyzett mindenes vállalkozása, az ES Hungary Kft. A társaság tagjainak azonban nem kell búsulniuk: a veszteséges cég eredménytartalékának terhére 24,2 milliós osztalékon osztozhattak. Az elektronikus, számítástechnikai eszközök nagykereskedelmével foglalkozó HCS Experts a 2016-os 70,5 millió forintos nyereség után tavaly egy hajszálnyival kevesebbet, 62 millió forintos adózott eredményt számolhatott el, osztalékot pedig nem vettek ki belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik