Belföld

Kétmilliós jutalmat kaptak Lázár dolgozói uniós pénzből

A bónuszok egyharmadát fizették ki eddig - állítja a kancellária, vagyis a kétharmad hátra van. A pénzesőből nemcsak Lázáréknak, hanem három másik minisztériumnak is jutott.

Összesen csaknem 1,3 milliárd forint jutalmat osztottak szét eddig a Lázár János vezette Miniszterelnökségen az uniós támogatáslehívások felpörgetésére előírt tervek teljesítéséért. A pontosan

1 255 990 958 forint bónuszból 642-en részesültek, ami azt jelenti, hogy átlagosan csaknem kétmillió forint pluszt kaptak a kancellária szerencsés dolgozói.

Ez azonban nem a teljes összeg, csak a tavaly június 30-ig mért teljesítmények alapján kifizetett pénz. Mindez a Miniszterelnökség lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszból derül ki, a 24.hu a tárca sajtóosztályának eljuttatott egyszerű kérdéseire ugyanis február eleje óta nem reagáltak. Azt szerettük volna megtudni, hogy mennyire teljesült a meghirdetett kormányzati szándék az uniós források gyors lekötésére, lehívására, és ezért hány embernek és mennyi jutalmat fizettek ki az apparátusban.

Lázárék Brüsszellel fizettetik meg a jutalmakat
Megjutalmazták az apparátust az uniós pénzek gyors kifizetéséért. Miből? Hát EU-pénzből.

A jutalmazás java még hátra van, a maximális jutalom ugyanis akár 24 havi bérnek megfelelő összeg is lehet a hivatalos nevén céljuttatás feltételeit megszabó tavaly áprilisi kormányhatározat szerint. A teljesítésmérésre két időpontot, június 30-át és december 31-ét jelölte ki a határozat, és a kancellária csak az első féléves időszakról, a kisebb részről adott számot. A Miniszterelnökséghez tartozó négy operatív programra (közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés, vidékfejlesztés, halgazdálkodás, illetve nemzetközi együttműködés) a kifizetési munkatervben az első félév végéig összesen bő 154 milliárd forintot irányoztak elő és 123 milliárd volt a minimálisan teljesítendő limit. Erre, az első féléves etapra fizették ki a dolgozóknak a már említett, összesen 1,3 milliárd forint prémiumot.

A határozat alapján a június 30-ával záruló az időszakra legfeljebb 8 havi bérnek megfelelő juttatás fizethető ki, vagyis  a jutalom kétharmada még hátra van. Ez összhangban is van azzal, hogy az év végéig durván háromszorta nagyobb teljesítményt írt elő a kormányhatározat, abban 467 milliárd szerepel, minimumfeltételként pedig 373,7 milliárdot adtak meg. Egyszerű szorzással ebből az jön ki, hogy

akár még 2,6 milliárd forintot is szétoszthatnak Lázárék a dolgozóik között, ami fejenként átlagosan további 4 millió forintot jelentene.

Feltéve, ha száz százalékban teljesítették a tervet. Ez azért nem biztos, hogy maradéktalanul sikerült, legalábbis a teljes apparátusra (amibe a kancellária mellett beleértendő az uniós programokat menedzselő emberi erőforrás, fejlesztési, illetve földművelési tárca is) vonatkozó, 2700 milliárd forint megcélzott kifizetésnél kicsit kevesebbet, 2488 milliárdot mutatott ki a Miniszterelnökség a múlt év egészére. Ha pedig nem volt meg a száz százalék, akkor a kormányhatározatban részletezettek szerint, akár 6 havi bérrel is csökkenthették a juttatást.

A korábbi cikkünkben említett nem hivatalos forrás fejenként és átlagosan 8 millió forint körüli juttatásról tudott, ettől elmaradnak a Miniszterelnökség által most közölt adatok. Ahhoz képest viszont

a fejenként 6 millió forint is talált pénz lenne, hogy az adott munkakörben amúgy is ellátandó feladatért jár a jutalom.

A célfeladatról magáról nem is beszélve, amely mindvégig kifizetési tervet emleget és ahhoz kötődik, ám valójában nem teljesen az uniós támogatások kifizetéséről van szó. Az ügyletek egy része virtuális, a kincstári számlák közötti tologatás eredménye.

Ami a jutalmakat illeti, nem volt rossz a Miniszterelnökségen dolgozni az utóbbi hónapokban. Az uniós milliókból ugyan a tárca dolgozóinak csak egy része, nem egészen a fele kapott jutalmat, viszont szinte mindenkinek (a kancellária 2017-es költségvetése szerint 1525 fő) jutott abból a karácsonyi meglepetésből, amelyre a 444 bukkant, az év végi 100 ezer, illetve 250 ezer forintos Erzsébet-utalvány osztásból.

Kiemelt kép: Rosta Tibor/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik