Belföld
Hódmezővásárhely, 2018. január 29.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal kibővített ügyfélszolgálatának átadásán 2018. január 29-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Kétmilliós jutalmat kaptak Lázár dolgozói uniós pénzből

A bónuszok egyharmadát fizették ki eddig - állítja a kancellária, vagyis a kétharmad hátra van. A pénzesőből nemcsak Lázáréknak, hanem három másik minisztériumnak is jutott.
Korábban a témában:

Összesen csaknem 1,3 milliárd forint jutalmat osztottak szét eddig a Lázár János vezette Miniszterelnökségen az uniós támogatáslehívások felpörgetésére előírt tervek teljesítéséért. A pontosan

1 255 990 958 forint bónuszból 642-en részesültek, ami azt jelenti, hogy átlagosan csaknem kétmillió forint pluszt kaptak a kancellária szerencsés dolgozói.

Ez azonban nem a teljes összeg, csak a tavaly június 30-ig mért teljesítmények alapján kifizetett pénz. Mindez a Miniszterelnökség lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszból derül ki, a 24.hu a tárca sajtóosztályának eljuttatott egyszerű kérdéseire ugyanis február eleje óta nem reagáltak. Azt szerettük volna megtudni, hogy mennyire teljesült a meghirdetett kormányzati szándék az uniós források gyors lekötésére, lehívására, és ezért hány embernek és mennyi jutalmat fizettek ki az apparátusban.

Makó, 2018. április 5.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a makói Váll-Ker Kft. új üzemcsarnokának átadásán 2018. április 5-én. A magyar tulajdonú, kandallógyártással foglalkozó cég beruházása 195 millió forintból, felerészben uniós támogatással valósult meg.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázárék Brüsszellel fizettetik meg a jutalmakat
Megjutalmazták az apparátust az uniós pénzek gyors kifizetéséért. Miből? Hát EU-pénzből.

A jutalmazás java még hátra van, a maximális jutalom ugyanis akár 24 havi bérnek megfelelő összeg is lehet a hivatalos nevén céljuttatás feltételeit megszabó tavaly áprilisi kormányhatározat szerint. A teljesítésmérésre két időpontot, június 30-át és december 31-ét jelölte ki a határozat, és a kancellária csak az első féléves időszakról, a kisebb részről adott számot. A Miniszterelnökséghez tartozó négy operatív programra (közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés, vidékfejlesztés, halgazdálkodás, illetve nemzetközi együttműködés) a kifizetési munkatervben az első félév végéig összesen bő 154 milliárd forintot irányoztak elő és 123 milliárd volt a minimálisan teljesítendő limit. Erre, az első féléves etapra fizették ki a dolgozóknak a már említett, összesen 1,3 milliárd forint prémiumot.

A határozat alapján a június 30-ával záruló az időszakra legfeljebb 8 havi bérnek megfelelő juttatás fizethető ki, vagyis  a jutalom kétharmada még hátra van. Ez összhangban is van azzal, hogy az év végéig durván háromszorta nagyobb teljesítményt írt elő a kormányhatározat, abban 467 milliárd szerepel, minimumfeltételként pedig 373,7 milliárdot adtak meg. Egyszerű szorzással ebből az jön ki, hogy

akár még 2,6 milliárd forintot is szétoszthatnak Lázárék a dolgozóik között, ami fejenként átlagosan további 4 millió forintot jelentene.

Feltéve, ha száz százalékban teljesítették a tervet. Ez azért nem biztos, hogy maradéktalanul sikerült, legalábbis a teljes apparátusra (amibe a kancellária mellett beleértendő az uniós programokat menedzselő emberi erőforrás, fejlesztési, illetve földművelési tárca is) vonatkozó, 2700 milliárd forint megcélzott kifizetésnél kicsit kevesebbet, 2488 milliárdot mutatott ki a Miniszterelnökség a múlt év egészére. Ha pedig nem volt meg a száz százalék, akkor a kormányhatározatban részletezettek szerint, akár 6 havi bérrel is csökkenthették a juttatást.

A korábbi cikkünkben említett nem hivatalos forrás fejenként és átlagosan 8 millió forint körüli juttatásról tudott, ettől elmaradnak a Miniszterelnökség által most közölt adatok. Ahhoz képest viszont

a fejenként 6 millió forint is talált pénz lenne, hogy az adott munkakörben amúgy is ellátandó feladatért jár a jutalom.

A célfeladatról magáról nem is beszélve, amely mindvégig kifizetési tervet emleget és ahhoz kötődik, ám valójában nem teljesen az uniós támogatások kifizetéséről van szó. Az ügyletek egy része virtuális, a kincstári számlák közötti tologatás eredménye.

Ami a jutalmakat illeti, nem volt rossz a Miniszterelnökségen dolgozni az utóbbi hónapokban. Az uniós milliókból ugyan a tárca dolgozóinak csak egy része, nem egészen a fele kapott jutalmat, viszont szinte mindenkinek (a kancellária 2017-es költségvetése szerint 1525 fő) jutott abból a karácsonyi meglepetésből, amelyre a 444 bukkant, az év végi 100 ezer, illetve 250 ezer forintos Erzsébet-utalvány osztásból.

Kiemelt kép: Rosta Tibor/MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.