Belföld

Schmidt Máriáék megszülték a Soros-zsoldos listát: halottak is vannak rajta

Schmidt Mária lapjában, a kormánypárti Figyelőben két oldalon keresztül sorolják Soros György „zsoldosait.” Ők azok, akiknek a számát Orbán Viktor miniszterelnök kétezer környékére lőtte be.

Orbán: 2000 zsoldos dolgozik Soros Györgynek
A miniszterelnök Brüsszelből jelentkezett egy Facebook-videóval.

Tehát még egyszer:

Egy valaha nagy presztízsű hetilapban két oldalon „zsoldosok” (definíció: Olyan katona, aki pénzt kap azért, hogy harcoljon valaki ellen.) neveit sorolják. Fekete háttér előtt, mint valami fekete márványból faragott hősi halottakat felsoroló emlékművön.

Álljon itt a „cikk” írójának neve is: Csanády András.

Megpróbáltunk utánajárni, pontosan kikről van szó, így átnéztük a milliárdoshoz közvetlenül  vagy akár csak közvetve kötődő, jelentősebb magyarországi szervezetekben dolgozók névsorát – már ahol egyáltalán van ilyen. A teljes feltérképezés bajosan lehetséges, ahogy azt sem lehet bizonyosan megmondani valakiről, hogy tudatában van-e annak, kinek is dolgozik, vagy éppen milyen küldetést teljesít

– panaszkodik Csanády András, hogy milyen nehézségekkel találkozott oknyomozó munkája során.

Na. Akkor.

Van ez a kormányzati szöveg, hogy átláthatóvá kell tenni az átláthatatlan civileket. Csanády is erre rímel, amikor arról panaszkodik, hogy nem sikerült minden névsort megtalálnia.

Például a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodájának nem találták meg a dolgozóit. Két kattintás a honlapon. Nincs mit.

Mert hogy a cikk ennyiből áll: dolgozói névsorokat közöl mindenféle válogatás nélkül olyan szervezetekből, akik kapnak valamilyen támogatást Soros valamelyik alapítványából. Ők a szerencsés kiválasztottak, ők számíthatnak egy jó kis vegzálásra, ilyesmikre:

  • A  CEU oktatói.
  • A Magyar Helsinki Bizottság dolgozói.
  • Az Amnesty International munkatársai.
  • A TASZ munkatársai.
  • A Transparency International dolgozói.
  • Az Eötvös Károly Intézet alkalmazottai.
  • A Menedék munkatársai.
  • A K-Monitor és a Direkt36 újságírói.
  • Romaversitasosok.
  • Gulyás Márton.

És akkor három csúcspont:

Akiről csak lehet, megjegyzi a cikk, hogy SZDSZ-es volt.

Chikán Attila közgazdász, az Orbán kormány nagy kritikusa” – írja a felkészült Csanády kolléga. Csak azt nem teszi hozzá. hogy a nagy kritikus Chikán az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is volt.

Legalább két halott is van a listán: Ernest Gellner, filozófus, aki már 1995-ben elhunyt. Illetve Yehuda Elkana, történész, aki 2012-ben halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik