A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

Süddeutsche Zeitung: Az EU-nak újabb magyar csapásokra kell felkészülnie

A vasárnapi országgyűlési választás eredményét bemutató és értékelő cikk jelent meg a német Süddeutsche Zeitungban „A populista Orbán Viktor hatalomban marad″ címmel. Peter Münch szerint a magyas részvételi arány tükrében egyértelmű, hogy — bár a nagy szavazási kedv megerősítette az ellenzéki pártok reményeit —, valójában azt tükrüzi, hogy a Fidesz is eredményesen mozgósított.

Hozzáteszi: Orbán a kampányban a muszlim invázió emlegetésével tematizált, hogy a lakosság félelmeit és védekező reflexeit a saját javára fordíthassa. Az ellenzéki pártok ezzel szemben a magyar demokrácia leépítésére és a Fidesz-közeli korrupciós ügyekre összpontosítottak, és bár ömlöttek a hírek a Fidesz kegyenceinek gazdasági ügyeiről, az ellenzék nem tudott megfelelően mozgósítani. Orbán kihasználta azt is, hogy az ellenzék két nagyobb táborra szakadt, az együttműködési erőfeszítések ellenére pedig elaprózódtak a protest szavazatok. Mint írja:

Orbán választási győzelme után az EU-nak újabb magyar csapásokra kell felkészülnie. Az Orbán áltak meghirdetett illiberális demokrácia szellemében hozott jelentős  jogszabályok miatt több kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik