A következő élő közvetítés része Megvan a kétharmad a Fidesznek

Paul Lendvai: Orbán egy minden hájjal megkent, hatalmaskodó, jobboldali populista

A német Süddeutsche Zeitungba írt véleménycikket a Bécsben élő, magyar származású író, újságíró Paul Lendvai. A 88 éves publicista szerint a jelenlegi helyzeten nincs mit szépíteni: Orbán Viktor egy jobboldali populista, aki a hatalom megszállottjaként, újraválasztása érdekében még az antiszemita felhangú összeesküvés-elméletektől sem riad vissza.

Lendvai úgy látja, hogy a Fidesz kampányelemei George Orwell 1984 című könyvének eseményeit, illetve Ionesco és Beckett abszurd színházának jeleneteit idézték. Mint írja: Orbán egy olyan uniós tagország szinte korlátlan uralkodója, mely ugyan nem tekinthető olyan diktatúrának, mint Putyin Oroszországa, azonban hosszú ideje nem lehet rá úgy tekinteni, mint a jogállamiság garanciáival biztosított liberális demokráciára. Körösényi András magyar politológust idézi, aki szerint az Orbán-rendszer demokratikus keretben valósít meg autoriter hatalomgyakorlást, ez a fogalom leginkább a rezsimdemokrácia szóval írható le.

Nyíltan ki kell mondani: a szegény sorból származó, minden hájjal megkent Orbán Viktor egy hatalmaskodó, nacionalista, jobboldali populista, aki az őt érzékenyen érintő vereségek után személyes karizmájával, vasakarattal, vitathatatlan bátorsággal és a hatalomgyakorlás félemetes ösztönével küzdötte fel magát a csúcsra

– fogalmaz Lendvai.

Hozzátéve: a mélyen cinikus megélhetési politikus számára a politika annyit jelent, mint a barátok és az ellenségek közötti különbséget. Emlékeztet: pályája elején Orbán egy kék farmeres, hosszú hajú lázadó volt, aki nyíltan vallásellenes szólamokat hangoztatott, mára viszont egy – az államháztartás által nagyvonalúan finanszírozott – protestáns püspökként tűnik fel.

Felidézi, hogy Orbán Viktor antiszemita színezetű háborút indított a holokauszttúlélő Soros György ellen, úgy, hogy Orbán Viktor Soros György ösztöndíjával tanulhatott és nagyvonalúan támogatta a Fideszt a 90-es években. Mint írja, Orbán idegességét megmagyarázhatja a miniszterelnök egy korábbi megszólalása:

A politikában minden lehetséges.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik