Belföld

Vona Gábor: Nem lesz torkosborz

Vona Gábor: Nem lesz torkosborz

Csatateres Nagyinterjú a Jobbik hevesi képviselőjelöltjével, pártelnökével, Vona Gáborral.

A finisben az ellenzéki oldalon megkezdődött a visszalépés-cunami. Még most sem gondolkodott el azon, hogy a százhat egyéni képviselőjelöltjéből beáldozzon párat?

Választási győzelemre és kormányváltásra készülünk, amihez magas részvételi arány kell, ahhoz pedig az, hogy minden egyes választókerületben induljunk. Ha bárhol is visszalépnénk, számos szimpatizánsunk otthon maradna vagy a Fideszre szavazna.

Annyi belefér, hogy azokban a választókerületekben, ahol a balos jelöltnek van esélye legyőzni a fideszest, ott a Jobbik visszavesz a plakátolásból meg a szórólapozásból?

Az összes választókerületben százszázalékos erőbedobással dolgozunk. Ahol pedig győzelmi esélyünk van, ott százötven százalékkal.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A százötven az új száz?

Ezek szerint.

A parlamenti helyek hány százalékát kell elérjen ahhoz a Jobbik, hogy ne változzon a néppártos irányvonal és ön maradhasson a pártelnök?

A néppártosodás a választási eredménytől függetlenül a Jobbik irányvonala. Erről a párt elnöksége és kongresszusa döntött.

Egy pártkongresszus valójában nem programot fogad el, hanem egy vezetőt és vele annak elképzeléseit; Orbán Viktor is azt csinál a Fidesszel, amit akar. Most hisz önben a tagság, de ha beég vasárnap a Jobbik, majd nem hisz.

Van ebben valami, de nem foglalkozom vele, győzni szeretnék.

A Jobbik radikálisai fenik a kést. Apropót Mirkóczki Ádám szóvivő szolgáltatott a minap azzal a mondatával, hogy 2010 előtt a Jobbikban „igazából nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat”. Mire Novák Előd, akit ugye két éve ön kiebrudalt a frakcióból, ezt posztolta: „A Jobbik politikáját igyekszem a választásokig nem minősíteni, de a múlt meghamisítását nem tűröm a párt vezetőitől sem.” Novák szerint a májusi pártkongresszus hozza el az igazság pillanatát.

Azt kell értse a világ, hogy a Jobbik megváltozott. Ha akadnak is kritikus hangok, a múltba fordulást szorgalmazó árnyalatok a párton kívülről érkeznek, vagy halovány, egyéninek minősíthető momentumok.

Fotó: Bielik István/24.hu

Két éve ön azt nyilatkozta, lemond, ha a Jobbik 2018-ban nem nyeri meg a választásokat.

Nem feledtem.

Mondjuk ez az ígéret önmagában nem sokat jelent.

Miért?

Egyrészt, mert májusban eleve lejár a pártelnöki mandátuma. Másrészt, mert ha lemond is, bizonyára ismét indul a posztért.

A politikai karrierem nyilván gyöngébb választási eredmény esetén sem érne véget, de a lemondás akkor is komoly gesztusértékkel bír. És majd a kongresszus tényleg mérlegre teszi a munkámat.

Hány Seduxent dobott be, amikor meghallotta azt a Mirkóczki-féle szöveget, hogy „az csak retorika, ami 2010 előtt ment, nem volt igaz”?

Szerencsés alkat vagyok, extrém terhelés mellett se kell semmiféle gyógyszert szednem.

Mirkóczki extrém terhelésnek minősül?

Nála sokkal extrémebb, amikor a gyerek a kertből fölszól, hogy drónnal figyelik.

Varrjuk el a Mirkóczki-szálat.

Beszéltem Ádámmal, azt akarta mondani, hogy 2010 előtt sem voltunk nácik meg most sem vagyunk azok. Azzal együtt igaz ez az állítás, hogy a 2010, de még a 2014 előtti időszakunkban is előfordultak politikusok, akiknek nyilatkozatai, Facebook-bejegyzései leverték a biztosítékot.

„Nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat.” Ez elég egyértelmű.

Helyesbítem: nem azok voltunk, akiknek láttak bennünket.

Azt is Mirkóczki mondta, hogy „Vona Gábor 2012 körül már nyíltan beszélt a pártban arról, hogy mi az utunk, és aki náci romantikára vágyik, az csináljon magának másik pártot.” Ez pontos fogalmazás?

Pontos.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Mikor döntött az átpozícionálásról, a néppártosodásról?

Abban a 2012-es időszakban, amikor egyébként a Szegedi Csanád-ügy is zajlott. Bő egy évvel később, 2013 második felében pedig már hivatalosan, kimondva is elindultunk a néppártosodás útján. A döntés természetesen folyamat volt, először magamban kellett helyre tenni a kérdést.

Ön is végigment a Mirkóczki által emlegetett náci romantikán?

Nem, az engem sosem érintett meg.

Gárdát alapított.

A Magyar Gárda nem volt náci.

Annak tartották.

Kétségtelen, hogy akkoriban sokan hitték annak a gárdát és a Jobbikot is.

Még olyanok is, akik aztán beléptek pártba, gárdába.

Akadhattak ilyenek is.

Az emlegetett Szegedi Csanád Jobbik alelnök igazából virtigli nyilas volt. Aztán kiderült róla, hogy a nagymamája holokauszttúlélő. A hírre, hogy „a Csanád zsidó”, kivetette őt magából a párt. Ha ma kerülne napvilágra Szegedi származása, megtartaná a Jobbik?

Szegedi Csanádot én már 2012-ben is megtartottam. Érdemes visszakeresni a korabeli sajtóanyagokat, elmondtam, mindenkit a teljesítménye és legkevésbé sem a származása alapján ítélünk meg. Ezt olyannyira értették a pártban, hogy Borsod megyei elnöknek választotta a helyi tagság.

Szegedi úgy emlékezett egy nekünk adott interjúban, hogy útban volt nagyon.

Biztos nem nekem volt útban. Én azt az álláspontot képviseltem, történelmi lehetőség, hogy Csanád a származásával együtt fölvállalja a Jobbikot. Amúgy a kilépése után megkeresett egy másik, zsidó származású vezetőnk, hogy mi legyen vele, s én a munkája folytatására bátorítottam: ma az egyik vezető arcunk, országgyűlési képviselőjelöltünk.

Ma is megállja a helyét az a minősítés, hogy a Jobbik radikális párt?

Hát. Mondjuk úgy: radikálisan antikorrupt.

Ön azt nyilatkozta a minap, hogy a Jobbik és a Fidesz helyet cserélt a politikai palettán.

Így igaz. Ma a Jobbik képviseli a társadalom legszélesebb rétegeit megszólítani képes józan közepet, a nemzeti, konzervatív, polgári politikát. A Fidesz pedig egyre inkább bezárkózó, elszigetelődő közösséget épít. És ha egy párt elszigetelődik, bezárkózik, akkor az országot is elszigeteli, bezárja.

Fotó: Bielik István/24.hu

Feltűnt önnek, hogy a kezdeti, a Kovács Dávid vezette Jobbikhoz, aminek ön is alapítója volt 2003-ban, sokkal közelebb áll a mai Jobbik, mint a 2010-es gárdázó politikai alakulathoz?

Igen, és ezt nagyon érdekesnek találom.

Önnél mi a szélsőjobbos kurfli magyarázata?

Úgy tetszik, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő 2006-os utcai események hatására a Jobbik radikalizálódott, s most visszatért a kezdetekhez.

Azzal az állítással egyetért, hogy ha a Jobbik nem futotta volna be a radikális kanyart, akkor nem jut az Országgyűlésbe és pár év alatt elporlad?

Ezen nem gondolkodtam.

Orosz Mihály Zoltán érpataki bukásán elgondolkodott?

Azt szokták mondani: a nép szava, isten szava.

Az érpataki modell országos terjesztéséről 2013-ban együttműködést írt alá a Jobbik a polgármesterrel. Most a modell is bukott?

Inkább Orosz Mihály Zoltánról szavaztak ott az emberek.

A modell is bukott?

Ezt így most nem tudom.

Arról az állításról mit gondol, hogy egy mégoly tehetséges, szikrázó agyú, ám érzéketlen, bunkó emberek vezette vállalat, szervezet nagy valószínűséggel érzéketlen, bunkó céget, pártot, országot csinál?

Számomra az elmúlt évek komoly tapasztalata, hogy az ország állapotát a miniszterelnök emberi kvalitásai sokkal inkább meghatározzák, mint a szakmai képességei. Hiába zseniális hatalomtechnikus egy politikus, ha nem jó ember, minden szakmai tudása a semmibe vész. Orbán Viktor nem politikailag bukott meg, sőt, politikailag még pár napig hivatalban van, az ő bukása emberi bukás, görög dráma.

Ön a saját érzéketleneivel, bunkóival mihez kezdene kormányon, vagy akár további ellenzéki létben?

Az is nagy tapasztalatom, hogy a vezető stílusa, tán részben az emberi kvalitása is szép lassan leszivárog a pártba. És ha az a párt kormányzati szerepbe jut, akkor leszivárog a társadalomba is. Az én felelősségem, hogy olyan konstruktív, együttműködő, nyitott, józan ember legyek, maradjak a Jobbik élén, mely a párttagság és a magyar társadalom felé is ezt a pozitív mintát közvetíti.

Tud oly mélyen beivódni ez a minta, hogy szalonképesre edukálja mondjuk a Jobbik ózdi polgármesterét, Janiczak Dávidot, aki egyéb gyökérségek mellett azt találta mondani egy munkatársnője szemébe, hogy „szárazon kúrlak seggbe”?

Ez valóban elfogadhatatlan káromkodás.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Káromolni a jóistent szokta, akit elkap a gépszíj, de annak legalább van tétje, mert jöhet föntről a büntetés. Ez alázás, ráadásul beosztottal, nővel. Már alsó középkategóriás kocsmából is kirugdossák az ilyen pasikat.

Nem akarom védeni ezt a tettet, menthetetlen, megbocsáthatatlan. De ha a negatív példák gyorsan tudnak terjedni, bízzunk benne, hogy a pozitív példa is ilyen. Janiczak Dávid egész biztosan tanult az ügyből.

Ön kikkel kormányozna? Soroljon tíz, miniszternek, államtitkárnak alkalmas jobbikos kultúrembert.

A névsor kész, nemcsak a minisztereké, hanem az államtitkároké is, de csak a választási győzelmünk után mutatom be a jelölteket. Szakmai, és legkevésbé sem politikai alapon történt a kiválasztás. A miniszterek elsöprő többsége nem Jobbik-politikus, vagyis szakértői kormányt szeretnék.

Mondjon pár mondatot, gondolatot, közmondást, közhelyet, bármit, ami vezérli önt.

Ami vezérel?

Akár olyasmit, hogy „többet szeretnék átadni a gyerekeimnek, mint amit én kaptam”. Vagy hogy „több hülyeség van, mint nem hülyeség”. Bármit.

Egyet mondok: az emberség szerepét a politikában nem lehet eléggé fölülbecsülni. Abban hiszek, hogy az ember belső világa előbb-utóbb meghatározza a külső környezetét is.

Évekig hangoztatta, hogy Németországra, Oroszországra és Törökországra kell alapozni a magyar külpolitikát. Csakhogy Merkel befogadja a menekülteket és a gazdasági migránsokat, miközben ön ennek ellenkezőjét szorgalmazza, Putyin Oroszországa ott tart, hogy külföldön idegméreggel keni be ellenfele kilincsét, Törökországban pedig tüchtig diktatúra épül harmincezer bebörtönzött ellenzékivel.

Sose azt mondtam, hogy ezen országok pillanatnyi politikai berendezkedése jelenti Magyarország számára a mintát, hanem hogy ezek az országok azok, melyeknek erejük, elhelyezkedésük miatt a Kárpát-medence, Magyarország külpolitikai stratégiájában kiemelt szerepet kell betölteniük. És ezekhez jön a két világhatalom, az Egyesült Államok és Kína. Mindez abban a keretben értelmezendő, hogy legfőbb szövetségi rendszerünk az Európai Unió és a NATO.

Nem is olyan rég még ott tartott a Jobbik, hogy ki kell lépni az EU-ból.

Ma meg a történelmi realitást figyelembe véve ott tartunk, hogy ha a Jobbik kormányra kerül, Magyarország csatlakozik az európai konzultációhoz. Ugyanis részt akarunk venni a kontinens jövőjének kialakításában.

Orbán diktálná Európa jövőjét.

Ambiciózus cél, csak így nehéz lesz szövetségeseket találnunk ahhoz, hogy hazánk kedvezményezettje legyen az unió 2020 utáni kasszájának.

Fotó: Bielik István/24.hu

Ön a kétsebességes EU melyik feléhez kötné az országot?

Én egysebességes Európát szeretnék.

Aligha lesz olyan.

Ettől még lehet ez a célom. Tenni kell annak érdekében, hogy ne legyünk örökké a periférián. Nem azért csatlakoztunk az EU-hoz, hogy negyedannyiért dolgozzunk és ugyanannyiért vásároljunk a boltban, mint a magállamokban élő munkavállalók, hanem azért, hogy elinduljunk az ő életszínvonaluk felé. Sajnos a nem rossz makrogazdasági mutatók mögött a valóság elkeserítő. Magyarország versenyképessége, vállalkozásainak termelékenysége tekintetében egyre inkább leszakadunk, a román, bolgár, magyar hármas lényegében az unió sereghajtója, elszáguld mellettünk a lengyel, cseh, szlovák trió.

Ön szerint kell euró?

Az euró bevezetése jelenleg nem aktuális. Előbb javítanunk kell gazdaságunk versenyképességén. De ettől még, amint felkészülünk, azonnal csatlakoznunk kell. Nem tudom, mennyi idő szükséges ehhez.

Kormányra kerülve építtetne stadiont a szülővárosában, Gyöngyösön?

Nem. És kisvasutat sem, mert az már van.

Mit építtetne Gyöngyösre?

Régi vágy a nyugati elkerülőút.

A Fidesz most ígéri.

A Fidesz ígéri, mi megvalósítjuk.

Ön szerint jár extrafejlesztés az aktuális miniszterelnök településének?

Nem. Eleve az sem helyes, hogy pártpolitikai alapon döntsünk fejlesztésekről.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Hiesz György, aki az ön szocialista ellenfele lett volna a Heves megye kettesben, azt nyilatkozta nekünk: ha Vona nyeri az egyéni mandátumot, a Fidesz pedig a komplett országgyűlési választást, akkor Gyöngyös olyat szív, mint a torkosborz. Merthogy, így Hiesz, Orbán megmutatja majd a renitens településeknek, hogy hiba a Fidesz ellen szavazni.

Ha komolyan veszi saját szavait Hiesz György, akkor le kell mondania Gyöngyös polgármesteri posztjáról, hiszen azt állítja, hogy árt a szeretett városának. Nyilván nincs így. Én kifejezetten büszke vagyok a gyöngyösiekre, akik a 2014 őszi helyhatósági választáson jobbikos többséget szavaztak az önkormányzati testületbe. A gyöngyösiek bátorságában hiszek most is. És határtalanul bízom abban, hogy amikor megválasztanak egyéni képviselőjüknek, egyúttal kormánypárti képviselőt választanak. Amúgy meg nem a politikai hovatartozáson, hanem a képviselő aktivitásán múlik az eredmény, legföljebb ellenzékiként kétszer annyit kell dolgozni ugyanazért a sikerért, mint kormányon.

Szóval nem lesz Gyöngyösnek torkosborz?

Nem lesz torkosborz.

A választókerület legnagyobb cégeinek egyike a Mátrai Erőmű, a Gagarin, melyet a minap vásárolt meg Mészáros Lőrinc. A Jobbik a fideszesekhez került vagyon „visszaszerzését” ígéri – ebből az is következik, hogy kicsavarná Mészáros kezéből Gagarint?

Az nem kérdés, hogy el kell számoltatni a Mészáros Lőrincből és Orbán Viktorból álló tandem vagyonosodását. Merthogy gyaníthatóan nem tiszta eszközökkel jutottak mindahhoz, amijük van.

Az erőmű maradhat Mészárosnál?

A választások után haladéktalanul találkozom a menedzsmenttel, hogy megtudjam, mihez kívánnak kezdeni a céggel.

Fotó: Bielik István/24.hu

Mészáros fejlesztene, ezt mondja.

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt is akarja.

Különben miért vásárolta volna meg?

Tán mert Paks fontosabb neki.

Attól tart, Mészáros bezárná Gagarint?

Nem látok tisztán. De azon leszek, hogy tisztán lássak. Azt biztosan ígérhetem, hogy megvédem az ott dolgozókat. Nekem nem csak térkép e táj, számomra az erőmű nem egy cég a sok közül, hanem a szülővárosom környékének legnagyobb munkáltatója.

Tegyük fel, hogy az új parlamentben a Fideszé lesz a legnagyobb frakció, de nem éri el az ötven százalékot. Ez esetben vagy összeáll a komplett ellenzék, vagy a Fidesz szakít magának koalíciós társat a mostani ellenzékből. Az önök EP-képviselője, Morvai Krisztina szerint a Jobbik „kétlépcsős együttműködésre készül a baloldallal, mely folyamatban az LMP lesz a katalizátor”.

A Jobbik egyedül akarja véghezvinni a váltást. Ha ez nem működik, akkor az LMP és a Momentum számunkra a mozgástér. Sem a mostani nyolc évet nem szeretnénk folytatni, sem az előző nyolcat visszahozni.

Vagyis a Jobbik+LMP+Momentum be kéne gyűjtse a mandátumok legalább felét. Másképpen: a Fidesz és az MSZP-Párbeszéd meg a DK együtt nem érheti el a mandátumok felét. Ez elég valószínűtlen.

Mégis valóra válhat, ha sokan elmennek szavazni és a legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot támogatják.

Önt sokat támadják a Simicska Lajossal ápolt kapcsolata miatt.

Kapok én más miatt is. Homoszexuálisnak hazudnak meg fegyverkereskedőnek meg Soros-ügynöknek.

Olvasom a kormánybulvárban, hogy húszmilliós luxus-Audit kapott Simicska Lajostól, amit sunyizásból a gyöngyösi kampányfőnöke nevére íratott. Az autó rendszáma is megvan: VEZ 001.

Mostanáig száztíz pert nyertünk a Habony-médiával szemben, ez lesz a száztizenegyedik.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Látta már azt az Audit?

Láttam, persze, a gyöngyösi képviselőnké. Mellesleg közel nem került neki húszmilliójába, és az autó felszereltsége meg sem közelíti azt, amit a cikk állít.

A VEZ 001 mit jelent?

A képviselőnk becenevére utal.

Vezér?

Igen.

Inkább simicskázzunk. Mi a leosztás önök között? Barátok? Ismerősök? Üzletfelek? Használják egymást?

Használni?

Van az az afrikai kismadár, a nyűvágó, amely előszeretettel tanyázik kafferbivalyok testén, mindkét állat profitál a szimbiózisból, az egyik jóllakik, a másik megszabadul a parazitáitól.

Jó kép, csak épp nem passzol a mi esetünkre. Az a helyzet, hogy Simicska Lajos összekülönbözött korábbi barátjával, szövetségesével, Orbán Viktorral, s eztán az ellenzéki pártoknak, köztük a Jobbiknak teret kínált a médiájában. Éltünk a lehetőséggel. Sőt, amikor óriásplakátokat kellett kihelyeznünk, akkor a Simicska Lajos tulajdonában álló cégekkel tárgyaltunk, mert mással nem tudtunk. Ennyiről van szó. Simicska Lajos párharca Orbán Viktorral a kettejük ügye, ahhoz semmi közöm. Én az országra koncentrálok, arra, hogy boldogabbá, sikeresebbé, nyugodtabbá tegyem.

Olvasói sztorik