Belföld

Karácsony, Szél és Vona egymás kaparós sorsjegyét méricskélte

Orbán Viktor nélkül vitázott az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP csúcsjelöltje. Kedélyesek voltak és energikusak, de az kiderült, ha ordasat bukik a Fidesz, akkor se lesz köztük koalíció. Aki ezt a vitát látta, de nem ismeri a Fidesz és az ellenzék helyzetét, azt hihette, Orbán Viktor pártja marginális tényező lesz április 8-án.

Vitát tartott csütörtökön a Magyarul Balóval című RTL-es műsorban három ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje, az MSZP-Párbeszédtől Karácsony Gergely, az LMP-s Szél Bernadett és a jobbikos Vona Gábor. Felvezetésként Baló György elmondta, ez a huszadik vita a műsorban, korábban főként szakpolitikai kérdésekben mentek egymásnak az ellenzéki politikusok, mivel a kormánypárt se most, se korábban nem képviseltette magát. A csütörtök délelőtt felvett, háromnegyed órás, aránylag laza keretek közötti vitát késő este adta le a csatorna.

Miért kell egyáltalán kormányt váltani?

Karácsony azzal kezdte, a magyarok változást akarnak, ezt pedig szövetségben lehet elérni. Új társadalmi modellt akar megvalósítani, aminek a lényege, hogy az emberekbe beruháznának. Nem akar első- és másodrangú állampolgárokat, szolgálni akar. Vona szerint két generációra eldől az ország sorsa a választáson. Nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás megállítása a tét. Magas részvételre van szükség, mindenkinek el kell menni voksolni. Az Orbán-kormány előtti nyolc évet se szabad visszahozni, a Jobbikra azért kell szavazni, mert erős, mert elszámoltat (ahogy az LMP is – tett gesztust Szél felé), nyugodt országot teremt. Szél azt mondta, ők új hangulatot hoztak a politikába. A jelszó szerinte: Semmit rólunk nélkülünk! Három területen akar változást: béremelést, megújított, politikamentes oktatást és fejlett egészségügyet.

A csalások, visszásságok befolyásolhatják a végeredményt?

Szél szerint a legnagyobb csalás, hogy ők mindhárman gyűlöletkampányt szenvedtek el. Vona a külföldre vándorolt százezrek szavazásának megnehezítését említette. Karácsony törvényesített csalásnak nevezte a teljes választási rendszert. Szerinte a Fidesz primitív kampányt folytatott lopott pénzből. De a változást akaró embereket nem tudják megállítani, lásd a Fidesz elbukott időközi választásait.

Biztatják-e a szavazóikat arra adott esetben, hogy másik pártra szavazzanak?

Vona közölte, egyedül indulnak a választáson, de lehetséges, hogy lesznek átszavazások. Bíznak a szavazóik bölcsességében, és abban, hogy magas lesz a részvétel. Szél szerint tisztán látnak az emberek, a Fidesz megbukott, több az ellenzéki szavazó. Karácsony szerint a szavazóik nem birkák, hogy terelgessék őket, de azért azt kéri, hogy rá szavazzon a nép, miközben ők visszaléptek még független jelöltek javára is. Amúgy a legtöbb választókerületben az ő jelöltjeik a legesélyesebbek.

Forrás: RTL Klub

Szél hozzátette, egyoldalúan visszaléptek a szocialista Kunhalmi Ágnes és a jobbikos Kepli Lajos körzetében is. Hasonló gesztusokat ők nem kaptak vissza. De most úgy látja, a következő napokban lehetnek olyan folyamatok, hogy sok mandátumot elhozzanak. Az LMP-nek volt egy kezdeményezése a hódmezővásárhelyi választás után, az akkori megállapodáshoz hasonlóan, de ez most nem jött össze. Azonban itt legalább egy asztalnál ülnek. Karácsony hozzátette, V. Naszályi Márta azért lépett vissza egy LMP-s javára, mert nyitott az MSZP-Párbeszéd.

Vona rátromfolt: szerinte láthatták a nézők, mibe torkollik, ha a visszalépésekről vitáznak. A jobb- és baloldali megosztottságon túl kell lépni, az emberek is túlléptek ezen, nekik olyasvalaki kell, aki megoldja a gondjaikat. Szél viszont megjegyezte: két ellenzéki mandátum lesz a visszalépésük eredménye.

Mit fognak érezni vasárnap este, ha a fideszes jelöltek a választókerületekben 30 százalék körüli eredményekkel is nyerni tudnak, mert nem állt velük szemben egy esélyes jelölt?

Karácsony rögtön közölte, ez Vonának szóló kérdés. Ő azzal felelt, neki csalódás lesz minden fideszes mandátum. Szerinte sem erkölcsileg, sem taktikailag nem éri meg nekik a visszalépés. Szél erre újra előhozta, hogy ők megpróbálták, most meg reménykednek és tárgyalnak. Karácsony abszolút többségre vágyik vasárnap, ráadásul a Jobbik nélkül. Sőt, szerinte a Jobbikkal a kétharmad is meglesz. Vona szerint viszont a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ezért ők is győzelemre készülnek. Vásárhelyen is megtalálták az emberek a legesélyesebb jelöltet, Márki-Zay Pétert (noha volt akkor egy kiugrott szocialista jelölt is).

Azért tolódott-e középre a Jobbik, mert a Fidesz több ötletüket átvette?

Vona azt válaszolta, meggyőződésből váltottak, saját magukon kezdik a változást. Baló erre azt hozta fel, hogy sokan tartanak a Jobbiktól, mert megsértettek sok csoportot. Mi a garancia, hogy ilyen nem lesz? Vona válasza szerint a Jobbik részéről az utóbbi öt évben ilyen már nem volt, ráadásul ő bocsánatot kért a korábbiakért, ellentétben a 2006-ért felelős baloldallal vagy a devizahiteleseket nem segítő Orbán Viktorral. „Senkinek nincs oka félni a Jobbiktól” Vona szerint.

Karácsony azt mondta erre, a Jobbik egy kaparós sorsjegy, vagy bejön vagy nem.

Sorolta, mennyi elemet vett át a Jobbik programjából a Fidesz. Örül a Jobbik változásának, de a Fidesz szította gyűlöletet is ők indították el. Szél folytatta a vitát azzal, hogy hisz benne, az emberek meg tudnak változni, de pártoknál ez persze nehezebb. Vona Karácsonyra reagált: egy sorsjeggyel lehet nyerni, az MSZP-st meg már háromszor lekapartuk, nem nyert senki vele. A Jobbik a javára változott, minden vizsgahelyzetben bizonyította a párt, hogy konzervatív nemzeti néppárt.

Forrás: RTL Klub

Szeretnék-e, hogy kis pártok bekerüljenek a parlamentbe (Együtt, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt)?

Így szólt a következő kérdés, amire Szél és Vona is versengve mondott igent, az előbbinél érthető ez, hiszen szintén kis pártot vezet. Vona azzal indokolt, hogy sokszínű politika kell, és kis pártokból lesznek a nagy pártok. Szél folytatta azzal, hogy ő alá is írta több kis párt ajánlásgyűjtő ívét. Karácsony nem túl boldogan hozzátette, persze örülne, de a „sokszínűséget mégis kormányzati erővé kell formálni”. A közös kormányzás pedig a viták ellenére lehetséges, erre hívta a kis pártokat. Szél még annyit mondott, a politikusok új generációja megérkezett.

Tegyük fel, hogy simán nyer a Fidesz, mi történik a három politikussal?

Vona azt mondta, világos a helyzete: győzelmet ígért a kongresszuson 2016-ban, ha ez nem sikerül, lemond az elnöki tisztről. „Ez a dolgom és kötelességem, tartanom kell a szavam” – tette hozzá. Szél magát bázisdemokratának nevezte, a kongresszus majd dönt arról, folytassa-e a harcot vagy mondjon le. Karácsonynak nincs B-terve, ő egy demokratikus balközép kormányra készül. Neki persze van dolga zuglói polgármesterként.

Ha a Fidesz nem szerez többséget, koalícióra lépnének vele?

Összefoglalva a válaszokat: Vona: biztos nem; Szél: nem; Karácsony: 1000 százalék, hogy nem.

De akkor ki kivel léphet koalícióra a parlamenti többségért?

Karácsony azt felelte, mindenkivel, aki nem a Jobbik. Ha a Jobbik elengedhetetlen lenne a kormányzáshoz, Karácsony szakértői kormányt tudna vállalni. Szél a 2012-es Karácsony Gergellyel értett egyet a technikai koalíció tekintetében. Vona azt mondta, csak új pártokkal lépnének koalícióra, tehát az LMP-vel vagy a Momentummal. A baloldallal nem akarnak együtt kormányozni. Karácsony azt válaszolta, közjogi kérdésekben lehet technikai koalíció a Jobbikkkal, a közös kormányzás más kérdés. Karácsony azt is kijelentette, nem akarna új, előre hozott választást.

Az este egyik fontos mondatát is hozzátette: ha nem lenne meg a kétharmada a jelenlegi ellenzéknek, akkor népszavazással kényszerítenék ki a kétharmadot igénylő, a demokráciát romboló törvények módosítását (amit az alaptörvénynél nem lehet megtenni).

Vona szerint nem kell koalíció ahhoz, hogy lebontsák a nemzeti együttműködés rendszerét. Indok: „A koalíció olyan, mint a házasság, és azért az ember a házastársát megválogatja.” De a választójogi törvény átalakítását, a civil szféra megerősítését, a rendszer visszabontását ők is segítenék a parlamenti szavazásokon.

Forrás: RTL Klub

Szél folytatta azzal, hogy nem tartható, hogy a jobb- és baloldal együttműködése nélkül menjen tovább az ország. Vona válaszolt erre némi kampányszöveggel: csak ők tudnak megszólítani csalódott fideszeseket. A közvélemény-kutatóknak nagy meglepetést fog az ő tömegük okozni.

 

Milyen kormányzás lesz, ha nyer az ellenzék, a háttérben pedig ott van az ingerült és csalódott fideszes tömeg, illetve a sokat elváró saját szavazók?

Karácsony békét hozó kormányzást akar, valamint kivezetni az országot a válságból. Az ország össze fog omlani, ha valaki nem békíti meg az országot és kezdi kormányozni. Felhozta, hogy kormányprogramot és árnyékkormányt hirdetett, nem árul zsákbamacskát.

Paks 2.?

Vona: „felül fogjuk vizsgálni”, főleg a pénzügyi szerződések titkosítását akarják feloldani; Szél: egyértelmű nem, ő pedig ki fog menni Moszkvába lerendezni ezt; Karácsony: Paks 2. ebben a formában hazaárulás. Szél még hozzátette, ő belenézhetett az erőműbővítés dokumentumaiba, és „ki tudunk lépni belőle, meg tudjuk csinálni”.

Végső egypercesek

Végül mindenki egy percben elmondhatta, mit akar, mire kér, mit vár.

  • Karácsony kezdett azzal, hogy szavazzon rájuk mindenki, mert felkészültek, ő vezetni szeretné az országot. Aki az eszére és aki a szívére hallgat, az is rájuk szavazzon, mert „a bal oldalon van a szívünk és ez egyáltalán nem véletlen”.
  • Vona kijelentette: igenis lehet még kulturált vitát folytatni, „lehet más a politika”. Szerinte vasárnap két külön világ között kell dönteni, az orbáni bezárkozó-fullasztó, a másik egy friss és üde és nyugodt ország. Ők pedig készen állnak a kormányzásra.
  • Szél a bal-jobb megosztottságon felül akar lépni, az LMP programja pedig erős Magyarországot hozna létre, friss levegőt, békét és kőkemény elszámoltatást ígér 28 évre visszamenőleg.

Bónusz: új adórendszer lesz-e?

Baló ezen a ponton felfedezte, hogy van még 10 másodperc időtartalék, gyorsan feltette hát a kérdést, az első gazdasági jellegűt az este folyamán: mi lesz az adókkal? Vona kezdte a választ azzal, hogy a munkát terhelő adókat csökkentik majd. Szélék háromkulcsos (0-12-24%) adórendszerben gondolkodnak. Karácsony egyetért ebben, adómentes minimálbért szeretne, a társasági adót szerinte növelni kell, meg kell adóztatni az offshore-vagyonokat és a környezetre káros tevékenységeket. Így lehet áfát csökkenteni.

Pénteken jönnek a pártok kampányzáró eseményei, szombaton az utolsó roham, majd vasárnap már másféle beszédeket fogunk hallani a három politikustól.

Itt visszanézheti a teljes vitát:

(Kiemelt kép: RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik