Belföld

Épp most kaptak a szegények levelet, hogy majd levelet kapnak az élelmiszercsomagról

A program éveket csúszott, így csak a kampányidőszakban értesíthették a nyomorgókat arról, hogy „Magyarország Kormányának intézkedései alapján” élelmiszert kapnak. Egy fontos részletet azonban kevésbé hangsúlyoznak.

Levelet küldött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) azoknak, akik élelmiszercsomagot kapnak „Magyarország Kormányának intézkedései alapján”, az Európai Unió pénzéből. Igaz, utóbbit a szövegben nem említik, csak a levél alján helyeztek el egy logót. A tájékoztatás szerint az érintettek a későbbiekben levelet fognak kapni arról, hogy mikor hol vehetik át a segítséget.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében, uniós pénzből vett élelmiszercsomagokat már évekkel ezelőtt meg kellett volna kapniuk a szegényeknek, de a pályázatokat 10 hónap késéssel írták ki, majd a módosítások miatt az első, kisebb szakasz dobozait csak tavaly nyáron kezdték kiosztani. Decemberig összesen egymilliárd forint értékben kaptak élelmiszersegélyt a legjobban rászoruló személyek, a nagyobb, az egész országot lefedő szakasz pedig csak idén startolt el, így az értesítő leveleket március végén küldték ki.

Forrás: Olvasónktól

Márciusban a 24.hu tudta meg, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság a tavaly kiosztott élelmiszersegélyeknél. A közbeszerzés visszatetsző részleteit Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tárta fel. Hadházy az élelmiszerbeszerzésre kiírt tendert megnyerő Halker Kft. egyik dolgozójától egy olyan táblázatot kapott, amin azt jelölték, hogy a cég milyen áron adja termékeit a piacon és mennyivel többért számláz a szociális intézmények számára. A beszerzésre, dobozolásra, elosztásra kiírt tenderre négy cég jelentkezett, végül csak egy, a Halker maradt versenyben, így el is vitte a bruttó 17,4 milliárd forintos megbízást.

A tavaly kiosztott élelmiszercsomagokat ráadásul olyan kartondobozokba rakták, amik oldalán a kormány kék plakátjait utánzó dizájnnal hirdették, hogy

EZT A CSOMAGOT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA JUTTATTA EL ÖNHÖZ ÉS CSALÁDJÁHOZ.

Azt azonban akkor is elfelejtették jelezni, hogy a dobozok tartalmát EU-s pénzből vették.

A levélben is említett RSZTOP 4.1-es projektje azokat a kisnyugdíjasokat, megváltozott munkaképességű  vagy fogyatékkal élő személyeket érinti, akik legfeljebb havi 37 050 forint jövedelemmel rendelkeznek. Az SZGYF honlapja szerint a csomagokat már 2017 decemberében elkezdték volna kiosztani, ez azonban nyilván nem volt lehetséges, hiszen a beszállítókkal csak idén február 6-án írták alá a szerződést. A dobozokon ezúttal is lesz kép, a hirdetmény szerint a csomag legfeljebb 50 százalékán színes képeket kell elhelyezni, amely tartalmaz többek között grafikai elemeket és szöveget. A képet az SZGYF küldi majd a dobozokra.

Kiemelt képünkön Czibere Károly államtitkára és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban 2017. június 13-án
Fotó: Balázs Attila / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik