Közélet

Túl olcsó ajánlatot adtak, két céget kizártak a rászorulókat segítő közbeszerzésből

Bár összesen négy cég indult a legeslegrászorultabb magyar állapolgárok megsegítésére szánt, 100 százalékban az Európai Unió pénzéből finanszírozott Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program pályázatán, végül egyetlen cég, a Halker maradt versenyben. A cég így egyedül oszthat szét bruttó 17,4 milliárd forint értékben élelmiszercsomagokat az éhezőknek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára decemberben beszélt arról, hogy a program keretében az év végéig 11 ezer rászoruló kap tartós élelmiszert.

szegeny-gyerekek-esznek-(210x140).jpg (Array)
Két éve el kellett volna kezdeni a 30 milliárdos gyermekélelmezési programot
Egyetlen élelmiszercsomagot sem osztottak még ki, idén télen már nem is fognak.

A 444 Hadházy Ákos, az LMP parlamenti képviselője révén egyéb részleteket is megtudott a pályázatról. Például azt, hogy a Halkeren kívül induló cégek közül kettőnél többek között az merült fel a kizárás okaként, hogy „aránytalanul alacsony áron” vállalták volna a kijelölt élelmiszerek beszerzését, dobozolását és kiszállítását az egész ország területén.

Hadházy arról is beszélt a lapnak, hogy találkozott a Halker csoport egy dolgozójával, aki szerint a cégnél tudták, hogy nyerni fognak. Ezen kívül átadott a politikusnak egy táblázatot, amelyben

az általuk a tolnai szociális intézményeknek adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy egyébként a piaci cégeknek mennyivel olcsóbban adják az egyes árukat, mint a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek.

A táblázat szerint míg a sajtkrém kilóját a piaci cégek 879 forintért megkapják, addig a szociális intézményeknek 1020 forintot kell fizetni kilónként. A 444 több kérdéssel is megkereste a Halkert, akik azt válaszolták, hogy a pályázatuk minden szempontból megfelelt az előírásoknak, a többi cég kizárásának okairól pedig nem tudnak nyilatkozni.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik