Belföld

A fél országban éheznek a hajléktalanok

Évről évre több embernek van munkája és egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon

– írta Rétvári az EMMI parlamenti államtitkára egy ellenzéki politikus kérdésére. Az MTI pedig természetesen le is hozta ezt az örömhírt. Közben pedig ha valaki elolvassa a Magyar Nemzet cikkét, akkor azt látja, hogy a helyzet mégse annyira jó, mint ahogy azt a kormány kommunikálja.

Bár a fővárosban és a Dunántúlon is csak többéves késéssel, decemberben indult el a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő része, a kilenc megyét magában foglaló Kelet-Magyarországon a késedelmesen kiírt közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult, írja a lap. Ez azt jelenti, hogy ott a programban máig nem kapnak egy tányér ételt sem a hajléktalanok, és a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá az évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz.

A 30 milliárdos uniós program célja, hogy 2016 és 2020 között alapvető fogyasztási cikkekkel ellássák a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, míg a rendkívül alacsony jövedelemből élő időseknek és hajléktalanoknak az étkeztetését kellene megoldani.

A kormány korábban már azt állította, elindították ezt a programot decemberben, de lap úgy tudja,

a négy alprogramból csak egyetlen elemet, a hajléktalanok élelmezését sikerült néhány hete elkezdeni, és egyelőre ez is csak az ország egyik felében működik.

Még a kiemelten rászoruló régiókban sem történt semmi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) pedig először az itt élő tízezer rászoruló gyermeket kellene ellátni. Az ő élelmiszercsomagjaikra már kiírták a közbeszerzési eljárást, de az még mindig nem zárult be.

Még egy kis adalék, milyen jól mennek a dolgok: az unió négyezer fedél nélkül élő ember meleg ebédjét finanszírozná országszerte, most viszont naponta csak háromezer adag ételt osztanak szét.

Jelenleg Kelet-Magyarországon egyetlen hajléktalan sem kaphat enni, legkorábban 2017 második felében juthatnak majd meleg ételhez a program keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik