Belföld

Nőtt az átszavazási hajlandóság

A Závech Research az Index megrendelésére megkérdezte a baloldali és párt nélküli szavazókat arról, mit tennének egy olyan választási helyzetben, ahol a legesélyesebb ellenzéki jelölt a Jobbiké. A jobbikos szavazóknál és a párt nélkülieknél pedig azt vizsgálták, átszavaznának-e a baloldali jelöltre.

Mint kiderült, ha egy baloldali jelöltről azt jeleznék a felmérések, hogy ő a legerősebb ellenzéki jelölt, akkor a jobbikosok 31 százaléka az esélyes jelöltre szavazna és elpártolna saját jelöltjétől. Az elmúlt egy hónapban nőtt az átszavazók száma a Jobbik-szavazók körében, február közepén még csak 19 százalékuk vélekedett így.

Választási becslés: Fidesz 41, Jobbik 21, MSZP-Párbeszéd 19 százalék
A Republikon Intézet szerint a DK és az LMP is bejuthat a parlamentbe.

A DK-sok és MSZP-sek között szinte mindenki beáll az esélyes baloldali jelölt mögé, mindössze 3-4 százalék bizonytalanodik el. Az LMP-szavazók körében a múltkori 29 százalékról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik baloldali jelöltre voksolnának, ha neki nagyobb esélye van győzni, mint a sajátjuknak.

A párt nélküli szavazók körében nem történtek jelentős változások: míg februárban 26, most 29 százalék utalt rá, hogy az esélyes baloldali jelölt nevének hallatán elmenne rá szavazni. A kormánypárt jelöltje felé ebben az esetben 10 százalék mozdulna.

Ha a Jobbik jelöltje tudná legyőzni a kormánypárti jelöltet, akkor a többi ellenzéki párt 43 százaléka szavazna erre a jelöltre.

A DK-szavazók hattizede, az MSZP-sek fele, az LMP-sek egyharmada szavazna a Jobbik jelöltjére, ha ő lenne a legesélyesebb.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik