Belföld

2006-ban a maffia vitte a fociultrákat utcára

Az őszödi beszéd csak az ürügy volt a zavargásokhoz - mondja egy bűnbánó drogbáró.

Yugovich Róbert a Független Hírügynökségnek azt mondja, 2005-ben azért jött Magyarországra, mert egy belső viszály miatt hollandiai bűnszervezete el akarta tenni láb alól. Nem akart lepaktálni az irániakkal. Családjával (feleségével, három gyermekével) először állandóan változtatta lakhelyét, majd úgy döntöttek, Magyarországra jönnek, ő vállalja felelősségét és próbál a hatóságokkal együttműködni.

A 2004-es népszavazáson akkor már túl volt az ország, ő pedig vajdasági magyarként másokkal együtt úgy érezte, szégyen az, ami történt és

Gyurcsányt mindenféleképpen meg kell buktatni. Úgy jellemezném az akkori magunkat, hogy fiatalok voltunk, erősek voltunk és rohadt sok pénzünk volt. Úgy éreztük, hogy valamit tennünk kell.

Magyarországon is voltak helytartóik, akik felügyelték a drogkereskedelmet, tartották a helyi hatóságokkal a kapcsolatot. Egyikük a Fradi kettes szektorát vezette.

Akkor mondta a Hypós, a kettes szektor vezetője, hogy ő elég jó kapcsolatot tart fenn az ellenzékkel, amely szintén érdekelt abban, hogy ez a kormány megbukjon és ebből a célból igen komoly tevékenységre készülnek. Ebből indult ki egy tárgyalási folyamat, hogy ebből ki mit tud vállalni.

(Az interjúban Hypósként emlegetett Karsai Ferenc évekkel ezelőtt meghalt – a szerk.) Yugovich azt állítja, vállalták, anyagilag támogatják az ellenzéket.

A 2005-ös profitjuk egészét, mintegy 100 millió forintot, átadták, miközben szervezkedtek, kidolgoztak egy tervet arra is, ha Gyurcsányék ismét győznek.

Akkor kezdtünk beszélni arról, hogy utcai zavargásokat szervezünk. Az ellenzék politikai módszerekkel, tehát a parlamentben próbálta meghiúsítani a kormány lépéseit, de társadalmilag is egyre elfogadhatatlanabbá kellett tenni őket.

Szerinte az őszödi beszédnek nem volt olyan súlya, mint amit a közvélemény gondol, jókor jött, de anélkül is lettek volna utcai zavargások, csak az okot kereste az ellenzék.

Az őszödi beszéd villámcsapásként ért bennünket, pozitív értelemben. Arra kellett ezután összpontosítani, hogy amikor az őszödi beszéd nyilvánosságra kerül, akkor már elég ember legyen mozgósítható. Ez főleg a vidékről felhozott futballszurkolókból állt.

Mivel neki volt volt tapasztalata Milošević megbuktatásában ötleteket adott. Az ellenzék országos szintű megmozdulásra számított, ami elmaradt, így ez kudarc volt. Ő Pécsről járt fel Pestre újabb ötleteket adni.

A Hypóson keresztül Kubatov Gábor volt az összekötő az ellenzék és köztünk.

Politikai tényezővé váltak az ultrák?
Mire kell a politikának egy vezérszurkoló?
Kitálalt „Kubatov kedvenc gyilkosa” 
Önmagát nevezte így Szabó „Szőke” Ferenc. Szerinte csak katona volt, amikor a Fidesz-székházat védte.

Szerinte a Gyurcsány-kormány szakmaiatlansága miatt, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyakorlatilag a Fidesz kezében volt, kaptak belső információkat arról, milyen ellenállásra számíthatnak, tudták, mennyire váratlanul érték a kormányt az események. Yugovich Róbert szerint nem ő változott meg, mert soha nem gyűlölte még a magyar a magyart ennyire. Magyar emberként úgy gondolja,

ki kell állni és azt mondani: nem ezért harcoltunk 2006-ban Gyurcsány ellen.

 

Frissítünk! – Helyreigazítás

A cikkben valótlanul állítottuk, hogy Kubatov Gábor a Hypós becenevű, a Fradi kettes szektorát vezető személyen keresztül tatotta a kapcsolatot az ellenzék és a cikkben megszólaló személy között.

Gyurcsány: fideszes szálak a 2006-os zavargások hátterében
Gyurcsány Ferenc szerint vannak olyan akták az Alkotmányvédelmi Hivatalnál, amelyből "érdekes nevek derülnének ki", hogy mely akkori ellenzéki vezetők vettek részt a rendbontások előkészítésében.
Embertelen körülmények között tartják fogva a magyar maffiavezért
Egy mobilinternetes laptopot találtak az egykori maffiózónál, ezért kizárták őt és családját a tanúvédelmi programból. Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál sürgősségi eljárás indult.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik