Közélet

Embertelen körülmények között tartják fogva a magyar maffiavezért

Egy mobilinternetes laptopot találtak az egykori maffiózónál, ezért kizárták őt és családját a tanúvédelmi programból. Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál sürgősségi eljárás indult.

Mint azt januárban Palotai Dániel, a 38 éves volt maffiózó jogi képviselője a Hír24-nek elmondta: az írói álnevén Robert Yugovichként ismert férfi 2005 nyarán adta fel magát a magyar rendőröknek, az ügyet néhány nappal később átvette az NNI. Az általa ismert és feltárt információkra tekintettel megállapodtak, hogy ő, élettársa és három gyermeke tanúvédelmi programba kerülnek. Yugovich feltárta a drogszervezet kapcsolatrendszerét, működését, ugyanakkor több ügyészre és rendőrre is terhelő vallomást tett. Az ígéretek ellenére azonban büntetőügyét egy másik ügyhöz csatolták, majd nyílt tárgyalásra vitték, ezzel gyakorlatilag életveszélybe sodorták őt és hozzátartozóit is – tette hozzá az ügyvéd.

A Hír24 úgy tudja, hogy Robert Yugovich nemrég azt kérte a börtönben, hadd létesítsen kapcsolatot ismerőseivel, hogy a vajdasági rokonai – akiket az utóbbi időben több atrocitás is ért – biztonságáról intézkedhessen. Mivel ezt a börtön vezetése nem teljesítette, az egykori maffiózó maga szerzett be egy mobilinternetes laptopot. Amikor ezzel lebukott, szabálysértési eljárás indult ellene. A vizsgálat után Yugovich tíz nap magánelzárást kapott, ugyanakkor kizárták őt és családját is a tanúvédelmi programból.

RUR 39

Palotai Dániel ezzel kapcsolatban megjegyezte: azonnal a strasbourgi bírósághoz fordultak segítségért, hiszen nemcsak az egykori maffiózó, hanem a felesége és három gyereke is veszélybe kerülhet, ha kiderül, kik ők és hol élnek. Az eset után Yugovich ügye prioritást kapott, a strasbourgi székhelyű bíróság immár normál helyett az úgynevezett RUR 39 nevű sürgősségi eljárásban intézkedik. A bíróság a magyar államnak több kérdést is feltett a tanúvédelmi programból való kizárás miatt, a kapott válaszokat azonban első körben nem fogadták el, kiegészítést kértek. Az ügyben most már nemcsak Yugovich, de felesége és a gyerekeik is felperesekké váltak.

A Hír24 információi szerint a strasbourgi sürgősségi eljárásnak köszönhetően a rendőrség már személyi védelmet biztosít a családnak, ami azt jelenti, hogy naponta kétszer egy rendőrautó elgurul a család háza előtt.

Elitkatona

A maffiából kiugró férfi vajdasági magyar, aki elitkatonai kiképzést kapott. Részt vett a jugoszláv háborúban, majd dezertált. Előbb Szegeden kapott munkát, kidobóember volt, később bedolgozta magát a hollandiai szerb maffiába, melynek biztonsági főnöke lett. 2005-ben ezt az életet is megelégelte, feladta magát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi azért fordult az európai bírósághoz, mert vallomásairól az uniós megállapodások értelmében a magyar hatóságoknak tájékoztatniuk kellett volna Svédország, Hollandia, Németország, Ausztria, Franciaország és más, a Yugovich által leleplezett drogmaffia tevékenységében érintett európai országokat, ez azonban nem történt meg. Az előző kormány belügyminisztereit és Pintér Sándor belügyminisztert is levélben kérte erre, ám választ nem kapott.

Yugovichot, a rotterdami szerb maffia alvezérét kilenc évre ítélték, jelenleg egy kelet-magyarországi börtönben tölti büntetését. Legutóbbi levele szerint egy hat négyzetméteres zárkában tartják napi 23 órán keresztül, ahol más nincs, csak egy „rothadó vécé”, és egy falból kiálló rozsdás cső, melyből víz csordogál. Mint írja, „a magyar börtönviszonyokat ép elmével csak úgy lehet elviselni, ha valamennyi érzelmünket kizárjuk magunkból”. A bebörtönzöttek 80 százaléka nyugtatókon és altatókon él, mely egyenes út a függőség kialakulásához.

Ki lehet bírni

Yugovich csakis pozitív gondolatokkal foglalkozik. Meglátása szerint a sopánkodás és a panaszkodás az embert előbb-utóbb felőrli, és teljesen kiszolgáltatottá teszi. „Még van négy évem, a jelenlegi állás szerint 2016-ban szabadulok. Mifelénk ezt úgy mondjuk, ami nem öl meg, azt ki lehet bírni.”

Saját bevallása szerint a börtönben több tekintélye van, mint az átlag fogvatartottaknak, de nem foglalkozik ezzel. Azt mondja, „maximum nem állok szóba mindenkivel, megválogatom, hogy kiket tisztelek és kiket nem”. Mint üzente: „A kaja jó, de a cella olyan, mint egy bunker a fronton.”

Könyveket ír

Az egykori maffiafőnök a börtönben sem tétlenkedik: először önéletrajzát írta meg, majd a közelmúltban Olja címmel kiadták riportregényét, melyben a nemzetközi leánykereskedelem és az európai szexipar legsötétebb titkait tárja fel. A harmadik könyv, a Narkománia egy szülőknek és szakembereknek ajánlott drogprevenciós könyv.

Érdekesség, hogy Yugovich a könyvekből származó bevételt a Végső Vár Alapítvány javára ajánlotta fel. A szervezet a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek, nagycsaládosok, idősek és a létminimum alatt élők támogatását tűzte ki célul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik