Belföld

Gyanúsított lett a volt magyar EP-képviselő

europai-parlament(210x140)(4).jpg (európai parlament brüsszel)
europai-parlament(210x140)(4).jpg (európai parlament brüsszel)
Több mint 140 milliós kárt okozott az Európai Parlamentnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Cs. volt európai parlamenti képviselőt. Az egykori politikust üzletszerűen, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, vesztegetéssel, felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják.

A nyomozás az OLAF ajánlására indult.

Szerdán házkutatást tartottak, majd gyanúsítottként kihallgatták a volt képviselőt. Sz. Cs. a megalapozott gyanú szerint 2009-től 2014-ig, terjedő ciklusban, európai parlamenti képviselőként, többféle módon, az EU illetékes szervét megtévesztve, visszaélt az igényelhető költségtérítésekkel, a parlamenti asszisztensek alkalmazásával.

A költségvetési csalással az EP-nek a megalapozott gyanú szerint több mint 140 millió forint vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

A költségtérítéseket illetően számos esetben – a repülőút költsége helyett – az autóval történő utazás sokkal magasabb költségét számolta el, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával. A látogatócsoportok fogadásával is ötször magasabb költséget fizetett ki az EU a közreműködése folytán.

Több ember esetében, valótlan okiratok felhasználásával, fiktív módon parlamenti asszisztenseket alkalmazott és el nem készült kiadványok költségeit igényelte valótlan okiratok felhasználásával. Két parlamenti asszisztens alkalmazását annak fejében intézte el, hogy az illetményükből a részére meghatározott összeget visszaadnak.

Sz. Cs. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

Az ügynek még további négy gyanúsítottja van. Az elmúlt időszakban a gyanúsított immár a második olyan EP képviselő, akivel szemben a tisztségével összefüggően elkövetett bűncselekmény miatt nyomozás indult. A másik eljárásban az ügy már bírói szakban van – írta a Központi Nyomozó Főügyészség.

europai-parlament(210x140).jpg (Array)
Magyar EP-képviselő is trükközhetett a költségtérítéssel
Az OLAF jelzett a magyar hatóságoknak, és január nyomoznak is. Csak azt nem tudni, hogy pontosan ki vagy kik trükköztek.
Teletömhetik bukszáikat az EP-képviselők
Igaz, hogy az Európai Parlament képviselőinek alapfizetése tagországonként eltérő, de a kevesebbet kereső honatyák is több millió forintot jelentő juttatásokkal egészíthetik ki azt. Egy részük csúnyán visszaél ezekkel.
Szegedi Csanád (Array)
Már a magyar ügyészek is szaglásznak Szegedi Csanád körül
A feljelentők szerint az akkor még jobbikos Szegedi fantomalkalmazottakat vett fel, és így tett párttársa, Kovács Béla is.

 

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik