Belföld

Már a magyar ügyészek is szaglásznak Szegedi Csanád körül

Szegedi Csanád (Array)
Szegedi Csanád (Array)

Már a magyar vádhatóság is nyomoz – az európai csalás elleni hivatal mellett – Szegedi Csanád egykori jobbikos európai parlamenti képviselő ügyében költségvetési csalás miatt. Az ügyészség idén már tucatnyi tanúmeghallgatást bonyolított le, a Magyar Idők szerint a vádhatóság többek között a képviselő által alkalmazott gyakornokok és asszisztensek szerződéseit is vizsgálja. Gyanúsított viszont egyelőre nincs.

A z OLAF tavaly áprilisban indított vizsgálatot a kémkedéssel is gyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselő és egykori párttársa, Szegedi Csanád ellen. A feljelentést mások mellett Molnár Balázs, Kovács Béla egykori gyakornoka, az EP volt szerződéses tisztviselője tette, miután azt állította: brüsszeli munkája alatt rálátása volt több korrupciógyanús ügyre is. Az OLAF a feljelentések nyomán vizsgálatot indított Kovács Béla és Szegedi Csanád ügyében. A feljelentők szerint a jobbikos képviselők többek között fantomalkalmazottakat vettek fel. Idén szeptemberben az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését. Ebben az ügyben egyelőre nincs döntés, a nyomozást 2017 januárjáig meghosszabbította szeptemberben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Kovács mentelmi jogát a kémügyében már felfüggesztette az EP tavaly október 14-én.

A lap Szegedi Csanád ügyében megkereste az OLAF-ot is, azonban tőlük csak azt a választ kapták, hogy személyiségi jogi és adatvédelmi okokból nincs módjuk információkat közölni „esetlegesen folyamatban lévő vizsgálatokról”. Nagy Andrea, a KNYF szóvivője pedig mindössze annyit közölt: Szegedi Csanád nem gyanúsítottja az OLAF által vizsgált ügyeknek. A tanúkat állítólag idén már sokadszorra kérdezi az ügyészség Szegedi és Kovács ügyeiről, a kérdéskörök egyike például a látogatói csoportok után járó pénzek kezelése volt. Van olyan tanúvallomás, amely szerint a látogatási utak idején Szegedi Csanád felvette a fejpénzt például a Kárpátaljáról érkező diákok után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik