Pénzügy

Teletömhetik bukszáikat az EP-képviselők

admin
admin

2005. 03. 25. 11:45

Igaz, hogy az Európai Parlament képviselőinek alapfizetése tagországonként eltérő, de a kevesebbet kereső honatyák is több millió forintot jelentő juttatásokkal egészíthetik ki azt. Egy részük csúnyán visszaél ezekkel.

Még mielőtt kitör a botrány, meg kell oldani az Európai Parlament képviselőinek fizetése közötti óriási különbségekből adódó problémát – nyilatkozta Pat Cox, ír EP-képviselő, a testület korábbi elnöke a Financial Times-nak márciusban. Cox a képviselői fizetésekkel és juttatásokkal való visszaélések gyanúját és a parlament hírének rontását a most csatlakozó országokból jövőkre hárította: “Nem

kérdőjelezem meg az új tagországok képviselőinek becsületességét, de a jelen helyzetben előfordulhat, hogy egy EP-képviselő néhány száz eurót kap havonta, titkára pedig több ezret. Ez próbára teszi az emberi természetet. Végül történni fog valami, amit az újságok sokkoló szalagcímekkel fognak megjelentetni, és rontani fogja a Parlament jó hírét.”

Az új tagok képviselői joggal utasíthatják vissza Pat Cox nem éppen korrekt megjegyzését. Az EP-képviselők jövedelme körül évek óta dagad a botrány. A több ezer eurót kereső őstagok egy része visszaél az egyéb juttatásokkal, tényleges munka nélkül vesznek fel havonta további több ezer eurót.

Egységes fizetés

Mivel a honatyák nem az EU-tól, hanem hazájuktól kapják a fizetésüket, a tagországok által megállapított havi bérek között óriási különbségek vannak: az olaszok 11 ezer euró, a magyarok 4000 euró, a lettek csupán 800 euró bruttó bért kapnak, amiből a hazai szabályok szerint még adózniuk kell.

A legutolsó, az EP-képviselők bérét harmonizálni kívánó törvényjavaslat a tavalyi év elején bukott el. Az akkori ajánlás a honatyák fizetését egységesen havi 7500 euróban állapította volna meg. A spórolási programjába belekezdett német kormány azonban az egységesítés miatti többletkifizetéseket kifogásolva elgáncsolta a kezdeményezést. Az ügy azonban újra napirenden van. Gurmai Zita, az EP szocialista képviselője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szocialista frakcióvezető, Martin Schulz a közelmúltban beszélt a témáról. „Szerintem is nagyon fontos a bérek egységesítése, hiszen az Európai Unió az esélyteremtésről, a felzárkóztatásról szól, és az egyes képviselők munkája között nincs különbség” – hangsúlyozta Gurmai Zita. A képviselőasszony elképzelhetőnek tartja, hogy még Borrell ciklusában rendezésre kerül a kérdés.Havi jövedelem
A magyar képviselőknek az adók megfizetése után körülbelül 2 ezer euró marad. Ha hetente háromszor vesznek részt plenáris ülésen, hetente 786, havonta összesen 3144 euró üti a markukat. Ha ehhez, havi háromszori oda-vissza utat nézve, csak a távolsági térítést vesszük figyelembe, további 816 eurót kapnak automatikusan az EU-tól. Az átalányösszegű utazási térítés és az esetleges fapados járat költségei közötti különbségektől most tekintsünk el. Ezek a – minimális számítások – összesen 5960 eurót, vagyis 1,4 millió forintos jövedelmet jelentenek havonta, ami több, mint Magyarország miniszterelnökének bruttó fizetése.

A nagy biznisz – a második fizetés

Hans Peter Martin független osztrák EP-képviselő tavaly indította el az Átlátható Európa Kezdeményezést, amely többek között a honatyák juttatásokkal való visszaélésének megszüntetését tűzte ki célul. Martin szerint évente 60 millió eurót (15 milliárd Ft) tesznek zsebre jogosulatlanul képviselőtársai, amit ő csak második fizetésnek nevez. „Havonta 4-5 ezer eurót is zsebre tehet egy ügyes EP-képviselő a fizetése mellett” – nyilatkozta a FigyelőNetnek egy magyar eutokrata.

A fizetésen felül ugyanis 262 (65 ezer Ft) eurós napidíj jár a plenáris, bizottsági, felkészítő és elnökségi üléseken részt vevő honatyáknak. Ehhez azonban elég egy regisztrációs ívet aláírniuk. Martin szerint 2001 óta több mint hétezer esetben fordult elő, hogy a képviselők csak aláírták a jelenléti ívet, majd nem vettek részt az üléseken, de azért végül felvették az érte járó pénzt. A jelenléti íveket ráadásul reggel 7 és este 10 óra között lehet aláírni, míg az üléseket 9 és 18.30 között tartják. Sok képviselő késő este érkezik Brüsszelbe, regisztráltatja magát az adott napra, másnap valóban ott tartózkodik, majd a harmadik nap reggel aláírja az ívet és hazarepül. Három ülésért vesz fel napidíjat, de csak egy napot dolgozik. Más képviselők aláírását már tökéletesen utánozzák asszisztenseik, így a honatyának még csak Brüsszelben sem kell tartózkodnia ahhoz, hogy kifizessék neki a napidíjat.

Utazási költségtérítés


De a napidíjnál nem áll meg a “kis plusz” gyűjtögetése. Az EU átalányösszegű juttatást fizet az utazások költségeinek megtérítésére. Elég egy beszállókártyát felmutatni a teljes átalány átutalásához, vagyis egy fapados útért is jár a turistaosztályra szóló jegy ára. Hans Peter Martin számításai szerint a kifizetett és tényleges útiköltségek között akár 40 ezer eurós (10 millió Ft) is lehet a különbség, képviselőnként, évente.


Nem beszélve a távolsági térítésről, amely az EP munkahelyeitől több mint 1000 kilométerre lakó képviselőknek jár, köztük a magyaroknak is. Az ilyen messze lakók utanként 268 + 40 eurót (75 ezer Ft) kapnak csak azért, mert hazautaznak. A cseheknek ebből a szempontból nincs szerencséjük, hiszen Prága csupán 812 kilométerre fekszik Brüsszeltől. Martin számításai szerint a 3 évre kifizetett utazási általányok öt év utazási költségeit fedezik.

A család is jól jár

A képviselőknek 12 500 eurós havi keret áll rendelkezésükre munkatársak foglalkoztatására. Asszisztenseik tehát nem a Parlament alkalmazásában állnak, hanem a képviselővel kötött munkaszerződés alapján teljesítenek szolgálatot. A honatyák saját belátásuk szerint fizetnek nekik ebből a keretből fizetést. Így fordulhat elő, amire Pat Cox utalt, hogy bár papíron valamelyik EP-képviselő 800 eurót vesz fel, asszisztense akár 2-3 ezer nettó keresetet tudhat magáénak.


Ezt a keretet ugyan nem tehetik zsebre a képviselők, de ismerőseiknek juttathatnak belőle. Az angol, az olasz, a görög, a német, de szinte az összes nemzet képviselői között akad olyan, aki feleségét, valamilyen rokonát vagy barátját fizeti a pénzből.

Mindennek fényében az EU irányítóinak elsősorban nem az egyes tagországokból érkező képviselők fizetésének különbségéből fakadó problémákra kellene koncentrálniuk. Az igazi feladat az alapbérüket kiegészítő többmilliós egyéb juttatásokkal való visszaélés megszüntetése lenne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73862950, JanzsÛ DÛra, Bedı-Husz·r Zsuzsanna, az Under5 nev˚ honlap Ès projekt t·rsalapÌtÛi. Ezen a fel¸leten egyszer˚en Ès gyorsan r·tal·lhatnak a kismam·k mindenfÈle gyerekprogramra, bababar·t Ètteremre, k·vÈzÛra stb. Ilyen pÈld·ul a Bud·n nyÌlt Maminti kuckÛ is, ahol a fotÛk kÈsz¸ltek. FotÛ: Gergely Schˆff, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.