Belföld

Belső vizsgálat indult az MKB-nál a feltételezett pénzmosási ügy miatt

Az ügy kulcsszereplőjének cégei jelentős részben a banknál vezették számláikat, ezeket igyekeznek átnézni.

Az Index értesülése szerint belső vizsgálat folyik az MKB Banknál azután, hogy a Magyar Nemzet hétfőn azt állította: az elmúlt években több mint ezermilliárd forint, uniós pályázatokból elsikkasztott pénzt vittek ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra.

A napilap az MKB-t is megnevezte, mint olyan, a magyar kormány által ellenőrzött bankot, ahonnan az összegeket jellemzően felvették. Erre a bank közölte, hogy rágalmazásért feljelentést tesz.

Az Index cikke szerint az MKB-nál nem látszik 1300 milliárd forintot megközelítő készpénzmozgás, a portál értesülése szerint az elmúlt három évben mindössze 18 milliárd forint volt a 40 millió forintot meghaladó készpénzfelvételek összesített értéke.

Az mindenképpen érdekes lehet, ha a nagy összegű készpénzfelvételek a Magyar Nemzetben megszellőztetett ügy kulcsszereplője, F. Péter felé sűrűsödnek, de a banknál vannak jól azonosítható nagy készpénzfelvevők: ilyen a Szerencsejáték Zrt., a nagyobb értékű ügyvédi letéteket elhelyező és felvevő ügyvédi irodák, az MKB-csoport befektetési szolgáltató vállalkozásának ügyfelei, a nemzetközi külképviseletek és olyan cégek, ahol a munkatársak készpénzben is kapnak juttatásokat.

Azt nem tudni, hogy F. Péter és köre mekkora készpénzfelvevő volt, de a portálnak többen megerősítették, hogy a férfi a Magyar Nemzet cikke előtt nem került a bank különleges látókörébe, és hatósági jelzés sem érkezett vele kapcsolatban. Ám az a céghálózat, amelyik vélhetően bűncselekményeket követett el, jelentős részben az MKB-nál vezette a számláit.

A bank munkatársai igyekeznek ennek a céges körnek a működését feltárni – a vizsgálat arra is fényt deríthet, hogy voltak-e utalási kapcsolataik uniós pályázatokon sikeres vállalkozásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik